СРИЦАЊЕ ИСТОРИЈЕ

НЕСРЕЋНЕ ЖЕНЕ ГРОЗНОГ

Илустрација

Илустрација

Несрећне судбине жена Ивана Грозног, страшног руског цара: Kако су своје животе завршиле руске царице?

Руски цар Иван Четврти Грозни је током своје владавине имао (највероватније) осам жена или царица”. Животи неких од њих јесу завршени прерано или под неразјашњеним околностима, али не постоје докази да је он одговоран за њихове смрти. Иван Грозни је био склон нападима беса и параноје. У једном свом нападу беса истукао је своју снају јер је сматрао да се неприкладно обукла, што је довело до побачаја. Након тога, уследила је свађа са сином Иваном, који је иначе био један од ретких који је могао да разговара с њим. Током препирке, Иван Четврти је ударио сина штапом по глави, након чега је овај после неколико дана преминуо.


Иван Грозни са сином Иваном
(Игор Головниов /
Shutterstock)

Живот Ивана Четвртог Грозног тема је за себе, несреће које су га окруживале, несреће којима је био узрок, његова параноја, болест и последице до којих је све то довело. Неизоставан део те биографије су и његове жене:

1. Анастасија Романовна (царица од 1547-1560.), отрована или подлегла болести

Анастасија Романовна је доведена у Kремљ заједно са чак 1.500 других потенцијалних невестa. Племићи из целе Русије довели су своје ћерке, а Иван је одабрао Анастасију. Венчали су се 1547. године. Анастасија је родила шесторо деце пре него што је умрла 1560. Пре него што је преминула, неко време је била болесна, а Иван је сумњао да су је отровали руски племићи (бојари), због чега је неколико њих мучено и убијено без суђења. Недавни форензички докази сугеришу да је Анастасија можда била отрована живом, иако се овај елемент такође користио и за лечење неких болести. Остало је забележено да је Анастасија умиривала Иванову напраситост и да се након њене смрти његова параноја појачала.

2. Марија Темрјуковна (царица од 1561-1569.), отрована

Након смрти прве жене, Ивану је представљена ћерка муслиманског принца, Марија Темрјуковна. Очаран њеном лепотом, оженио ју је 1561. године. Међутим, касније је зажалио јер је, наводно, била злобна и окрутна. Била је лоша маћеха Ивановим синовима и није се интегрисала у московску културу, а многи су је сматрали вештицом. Умрла је 1569, у 25-ој години, од тровања, претпоставља се по Ивановом налогу. И због овог злочина је наредио да се погуби много племића

3. Марфа Васиљевна Собакина (царица 1571.), отрована

Иван је након Маријине смрти покренуо још један исцрпан процес селекције да би себи пронашао трећу жену. Марфа Васиљевна Собакина је изабрана од 12 финалискиња. Трагедија је одмах задесила пар. Марфа је умрла од чудне болести, а сумњало се да ју је мајка несвесно отровала еликсиром плодности. Пошто ју је оженио само неколико дана раније, мало је вероватно да је Иван одговоран за њену смрт, али је његова параноја тада дошла до тачке пуцања. Он је погубио многе своје поданике под сумњом да су тровали царицу, а брата своје претходне жене је погубио набијањем на колац.


Марфа Василијевна
Сорбакина (Fine art
images/Heritage images/Profimedia)

4. Ана Алексејева Kотловскаја (царица 1572-1574.), замонашена

Црква није дозвољавала четврти брак. Упркос Ивановим тврдњама да брак са Марфом није био конзумиран, црква није попустила. Аном Kолтовском се оженио без црквеног благослова 1572. године. Царица није могла да затрудни, а Иван је постао нестрпљив. После две године брака послао ју је да остатак живота проведе у манастиру. Ана је надживела цара.

5. Ана Василчикова (царица од 1575-1577.), затворена и убијена

О петој супрузи Ивана Четвртог Грозног се веома мало зна. Ана Василчикова је постала руска царица 1575. године без благослова цркве. Kао и претходна Иванова супруга и она је две године касније послата да живи као монахиња. Верује се да је доживела насилну смрт, вероватно по Ивановом наређењу.

6. Василиса Мелентјева (царица 1579.), замонашена

Василиса Мелентјева била је удовица принца који је погинуо у рату. Иван је мислио да је љубазна и лепа, и оженио је 1579. Међутим, Иванова несрећа са женама се наставила. У року од неколико месеци он је открио њену аферу са принцем, извесним Девлетевим. За казну, приморао је Василису да гледа како њеног љубавника набијају на колац, а она је послата да живи у манастир где је умрла након годину дана.


Иван Грозни и Василиса Мелентјева (Григори Семјонович
Седов, Fine art images/Heritage images/Profimedia)

7. Марија Долгорукаја (1580), погубљена

Иван се 1580. оженио својом седмом женом, Маријом Долгорукајом. Наводно је била далеки потомак кијевског кнеза Јурија, једног од оснивача Москве. Двор је никада није признао за закониту супругу Ивана Грозног, а неки историчари трвде да није ни постојала. Међутим, постоји прича која каже да је и она је имала љубавника ког није вешто скривала. Исте године била је погубљена утапањем. Не зна се где јој је гроб.

8. Марија Нагаја (1581-1584), умрла природном смрћу

Три године пре смрти, Иван Грозни се оженио последњи пут. Марија Нагаја је педесетједногодишњем Ивану родила дете, Дмитрија. Након Иванове смрти, Марија је са сином послата у изгнанство. Димитрије је умро 7 година касније под неразјашњеним околностима.

Марија је тада оптужена за немар и одведена да живи као монахиња. Међутим, после неког времена јој је понуђена нагодба. Пуштена је како би препознала свог сина – који наводно није био мртав. После мање од годину дана лажног Дмитрија” је убила разјарена руља. Марија га се тада одрекла. Умрла је 1608. године, природном смрћу.

(Насловна илустрација Fine art images/Heritage images/Profimedia)

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар