MEĐU IZMEĐU

NEŠTO ČUDNO JURI KA SUNCU

205 pregleda

Astronomi otkrili nešto ogromno što juri ka našoj zvezdi.

Rubni delovi Sunčevog sistema prepuni su misterioznih nebeskih tela, a jedno od njih trenutno juri ka Suncu. Toliko je veliko da astronomi još ne mogu sa sigurnošću odrediti da li je to kometa ili patuljasta planets.Tajanstveno telo nazvano 2014 UN271 nalazi se na putanji za najbliži prolazak pored naše zvezdeputujući tako više od 600.000 godina. Tek nedavno je otkriveno među podacima koje je snimio projekat Dark Energy Survey (DES) između 2014. i 2018. godine.

Veličina nije tačno poznata, a pretpostavlja se da mu je prečnik od 100 i 370 kilometara. Ako je reč o kometi, onda je to uistinu ogromna kometa, osobito velika s obzirom da dolazi s ruba Sunčevog sistema.To je stavlja u red veličine, ako ne i veće od Sarabatove ogromne komete C/1729 P1, a svakako je čini najvećim do sada otkrivenimtelom u Ortovom oblaku, gotovo u rangu patuljaste planete!, napisao je Sem Din, astronom amater na forumu Minor Planet Mailing List.

Ipak, najintrigantnija je njegova orbita, koja je veoma ekscentrična, jer mu potrebno čak 612.190 godina da napravi puni krug oko Sunca.Današnja generacija astronoma, međutim, imaće priliku da posvedoči o njegovom najbližem preletu pokraj Suncu u narednim godinama. 2014 UN271 se trenutno nalazi 22 astronomske jedinice od naše zvezde (jedna astronomska jedinica jednaka je udaljenosti Zemlje od Sunca). To znači da se trenutno nalazi bliže Suncu nego planeta Neptun.Očekuje se da bi 2031. godine 2014 UN271 trebalo da proleti na 10,9 astronomskih jedinica od Sunca, odnosno gotovo da dosegne putanju planete Saturn.

Pre toga očekuje se da bi trebalo da dobije rep karakterističan za komete, kako se zaleđeni materijal bude isparavao s njegove površine od Sunčeve toplote. Taj prelet omogućiće astronomima jedinstven pogled izbliza na tog došljaka iz Ortovog oblaka.Astronomi entuzijasti na Zemlji ne treba da očekuju nebeski spektakl poput prolaska Halejeve komete. No, za spektakularne snimke pobrinuće se zemaljski i svemirski teleskopi.Nakon tog prolaska, 2014 UN271 nastaviće putovanje ka Ortovom oblaku u trajanju od nekoliko stotina hiljadugodišta, dosegavši najveću udaljenost od Sunca koja iznosi neverovatnih 60.000 astronomskih jedinica.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar