MEĐU IZMEĐU

NESVAKIDAŠNJE PLAVE OČI

267 pregleda

Jedno pleme sa ostrva Buton u Indoneziji postalo je hit među fotografima, ali i na društvenim mrežama, zbog neobično prodornih plavih očiju i bronzanog tena.

Ostrvo Buton se nalazi na 19. mestu najvećih ostrva u Indoneziji, u jugoistočnoj regiji Sulavezi, a prava atrakcija su domoroci iz plemena Buton, koji su podeljeni u nekoliko manjih. Neki od njih imaju Vardenburgov sindrom, koji im utiče na pigmentaciju, zbog čega imaju neobično plave oči. Ova pojava je prava retkost u Indoneziji, pošto tamošnji stanovnici uglavnom imaju tamnu kosu i tamne oči, a neretko se rađaju i sa različitim bojama očiju, piše „Dejli mejl.

U pitanju je nasledna genetska mutacija za koju se procenjuje da u nekom obliku ima jedna od 42.000 osoba. Taj sindrom, međutim, može dovesti i do gubitka sluha.Pripadnike plemena Buton fotografisao je, tokom nedavne posete ostrvu, Korčnoi Pasaribu, geolog iz Džakarte. Ovaj 38-godišnji fotograf dokumentuje život u ruralnoj Indoneziji od septembra 2019, s posebnim fokusom na brojna plemena i kulturno nasleđe.

Pasaribu navodi da mu je fotografija hobi, a da zapravo radi kao geolog u rudniku nikla.

„Plave oči su jedinstvene i lepe i one su moja inspiracija. Plava mi je omiljena boja očiju, rekao je on.

Indonezija je prostrani arhipelag sa preko 350 dijalekata i potkultura. Ostrvo Buton, veličine oko 2.700 kvadratnih kilometar, jedno je od većih indonežanskih ostrva.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar