MEĐU IZMEĐU

NETAKNUTO 3% PLANETE

181 pregleda

U istraživanje područja divljine nije uključen Antarktik.

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da je samo tri odsto naseljenih delova zemlje ostalo ekološki netaknuto, sa zdravim populacijama životinja i neometanim staništem.Ovi fragmenti divljine koji nisu oštećeni ljudskim aktivnostima uglavnom se nalaze u delovima tropskih šuma Amazonije i Konga, istočnosibirskih i severnokanadskih šuma i tundri i u pustinji Sahara.

Prethodne analize identifikovale su područja divljine na osnovu satelitskih snimaka i procenile da je između 20 i 40 posto površine Zemlje pod ljudskim uticajem.Međutim, naučnici koji stoje iza nove studije tvrde da šume, savane i tundre mogu izgledati netaknute odozgo, ali da na terenu nedostaju vitalne vrste. Slonovi, na primer, šire seme i stvaraju važne čistine u šumama, dok vukovi mogu kontrolisati populacije jelena i losa, prenosi The Guardian.

Opšte je prihvaćeno da se svet nalazi u krizi biološke raznolikosti, s mnoštvom populacija divljih životinja – od lavova do insekata – koji izumiru uglavnom zbog uništavanja staništa. Neki naučnici misle da počinje šesto masovno izumiranje života na Zemlji, s ozbiljnim posledicama po bezbednost hrane, čiste vode i vazduha od kojih čovečanstvo zavisi.„Onom što smatramo netaknutim staništem nedostaju vrste koje su ljudi lovili ili su izumirale zbog invazivnih vrsta ili bolesti, izjavio je Endru Plamptre, jedan od autora studije koju je sproveo Sekretarijat za ključna područja biološke raznolikosti u Kembridžu u Velikoj Britaniji.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Forests and Global Change, a većina podataka odnosila se na sisare, ali je obuhvatala i ptice, ribe, biljke, gmizavci i vodozemce.Mnoga područja identifikovana kao netaknuta nalaze se na teritorijama kojima su upravljale domorodačke zajednice.Analizom nije obuhvaćen Antarktik.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar