MEĐU IZMEĐU

NEUROPROTEZA ODGOVARA

141 pregleda

Nem i oduzet pacijent opštio je rečima sa okolinom zahvaljujući moždanom umetku s računarskim interfejsom, koji je specifičnu aktivnost njegovog mozga pretvorio u pisani tekst na ekranu.

Istraživanje Univerziteta Kalifornija u San Francisku, koje finansira Fejsbuk, osmislilo je moždani umetak s računarskim interfejsom za osobe sa invaliditetom što ne mogu da komuniciraju sa okolinom na drugi način. Reč je o poslednjoj fazi projekta Steno, u kojem je napravljen moždani umetak koji specifičnu moždanu aktivnost neposredno prevodi u reči i rečenice omogućujući tako komunikaciju nemog i paralizovanog pacijenta sa okolinom ispisivanjem na ekranu onoga što on želi da izgovori.

Ovo je prvi put da je prirodni pokušaj izgovaranja reči dekodiran u prave reči koristeći samo moždanu aktivnost, objašnjava dr Dejvid Moziz, vodeći autor studije objavljene u naučnom časopisu New England Journal of Medicine.Nadamo se da je to dokaz principa rada nnjosredne kontrole govora komunikacionog uređaja, dodaje dr Moziz.Studiju je u praksi sproveo neurohirurg dr Edvard Čang, koji je pacijentu u mozak usadio neuroprotezu sa elektrodama. Reč je o pacijentu koji je s navršenih 20 godina života doživeo moždani udar.

Navedena neuroproteza ugrađena mu je iznad područja mozga zaduženog za kontrolu vokalnog trakta, a pacijent je pokušao da komunicira tako što je odgovarao na pitanja ispisana na ekranu. Neuroproteza koristi algoritme računarskog učenja koji mogu prepoznati 50 reči i slagati ih u rečenice izgovorene u stvarnom vremenu. Primerice, kad je upitan kako se danas oseća, njegov odgovor na ekranu bio je Osećam se vrlo dobro.Rečenica se nije pojavila odjednom u celosti, već reč po reč, ali komunikacija uspešno obavljena.

Dejvid Moziz, međutim, kaže da njegova studija ne predstavlja otkriće čitanja misli, već se oslanja na otkrivanje moždane aktivnosti koja se događa specifično kad se osoba pokušava ponašati na određen način, primerice kao kad pokušava govoriti. Isto tako on kaže da se rad njegovog tima još ne može preneti na neinvazivne neuronske interfejse.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar