МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕВИДЉИВА ЗДРАВА ХРАНА

Pexels

Pexels

Аустралијски научници са Универзитета РМИТ модификовали су природни скроб у влакна која се могу додати храни, а да јој се не мењају укус, боја или текстура. Нашој прехрани често недостаје већи унос влакана, сада би се то могло променити јер су истраживачи смислили како да се додају исхрани, без угрожавања привлачности омиљених рецепата. Назвали су га FiberX и производи се од природног скроба, укључујући пшеницу, кукуруз и касаву. Попут стварних влакана, микроорганизми у дебелом цреву их их ферментишу и побољшавају варење. Нови производ се може додати храни с мало влакана, попут колача и пице да би били здравији, а и храни с ниским уделом калорија или ниским глихемијским индексом (важно за особе с дијабетесом). Исто тако, може се направи да буде без глутена.

„Сада можемо додати влакна у храну попут белог хлеба и других основних намирница без промене њиховог укуса или текстуре. Наш производ се не примети када се дода. То је као да родитељ убаци поврће у дететов оброк да би био хранљивији, објашњава прехрамбени технолог Асгар Фарахнаки, ванредни професор са РМИТ. Научници кажу да су додали еквивалент до 20 посто додатних влакана у храну с FiberX-ом пре него што се примети макаква разлика у укусу и текстури.

Наиме, модификована је изворна структура шкроба на молекуларној оснои пре тестирања с пробавним ензимима да би се видело хоће ли се одржати у органима за варење. Једном када резистентни скроб прође кроз овај процес, он мора имати високу отпорност да би се рачунао као успешна конверзија у дијетална влакна. Поменутом поступком тренутано се може у дијетална влакна претворити око 80 посто изворног скроба.

Влакна су угљенхидрати које људска црева не могу сварити, што утиче на побољшање варења и чини га здравијим. Познато је да помажу у превенцији гојазности и дијабетеса типа 2 и да смањују ризик од кардиоваскуларних болести. Природна влакна играју велику улогу у модулацији нашег цревног микробиома, зато је важно проценити утицај тог модификованог скроба на микробе у људском телу.

 

(Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар