MEĐU IZMEĐU

NEVIDLJIVI PAUCI

460 pregleda
Neprimetno kretanje (Vikipedija)

Maltene nikada ne primetite da se pauk spušta s tavanice sve dok vam se ne približi. Spuštajući se niz svoju svilene niti, on se jedva zaljulja ili zavrti. Sada su naučnici su shvatili zašto.

U skorašnjem članku u časopisu „Pisma primenjene fizike” istraživači su opisali da su pauke (Nephila edulis i N. pilipes) odgajili u laboratoriji i proučili njihovu paučinu. Koristili su torziono klatno, opremljeno kamerom, koje može da izmeri izuzetne male snage.

Prethodno su ispitali ljudske vlasi, metalnu žicu i ugljenična vlakna. Ustanovili su da se sva ponašaju elastično ako se zavrte, baš kao gumena traka koja se posle istezanja ili uvrtanja vraća u prvobitno stanje. Ali svila je podnela sva izobličenja iazazvana uvijanjem. Drugim rečima, usporila je svaki insektov pokret omogućujući mu da se uvek čvrsto drži u dok se spušta ili penje.

Zbog jedinstvenog ustrojstva molekula, paukova nit uvek zadrži isti oblik i ujedno se ponaša kao svojevrsno jastuče koje ublažava svako kretanje. Nalazi bi mogli dovesti do boljih helikopterskih lestvica ili penjalica koje ne uvijaju prilikom pentranja spasilaca.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar