MEĐU IZMEĐU

NEVIDLJIVI U KLOPCI

287 pregleda
Shutterstock

Fizičari su u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) prvi put pronašli kandidata za neutrino, misterioznu nevidljivu česticu”.

Pomoću detektora FASERnu zabeležili su šest interakcija neutrina, što bi moglo utrti put boljem proučavanju ovih tajanstvenih čestica, piše Acience Alert.Pre ovog projekta nikada u sudaraču čestica nismo videli nikakav znak neutrina. Radi se o značajnom napretku, koraku napred prema dubljem razumevanju ovih čestica i uloge koju imaju u svemiru”, rekao je fizičar Džonatan Feng sa Univerziteta Kalifornija u Irvajnu.

Neutrini su zapravo svuda. Oni su jedna od najzastupljenijih subatomskih čestica u svemiru; ali su bez naboja i imaju gotovo nultu masu pa ih je skoro nemoguće detektovati. Na milijarde neutrina trenutno prolazi kroz naša tela. Ova čestica ne poznaje prepreke, za nju je ostatak svemira bestelesan. Zato ih ponekad nazivajučestice duhovi” (ghost particles).Ponekad ih možemo uhvatiti posebnim uređajima. Detektori kao što su IceCube na Antarktiku, Super-Kamiokande u Japanu i MiniBooNE u Fermilabu koriste osetljive fotodetektore koji beleže izboje svetlosti koji nastaju kada neutrino u potpuno mračnom okruženju stupi u interakciju s drugim česticama.

Naučnici već dugo žele da prouče neutrine koji se stvaraju u sudaračima čestica. Zato što ti neutrini nastaju pri vrlo visokim energijama, koje nisu imali puno prilike proučavati. Ovakva detekcija neutrina omogućuje pristup energijama i vrstama neutrina koje se retko mogu videti negde drugde.U probnom testiranju FASERnu-a, sprovedenom 2018. Godine, zabeleženo je šest interakcija neutrina u slojevima emulzije. Možda se to ne čini mnogo, s obzirom na to koliko se čestica proizvodi u LHC-u, ali su time dobili dve važne informacije – određeni položaj koji je pravo mesto za otkrivanje neutrina nastalih u sudaraču i to da je ova vrsta detektora uspešna u posmatranju ovakvih vrsta interakcija neutrina.

Istraživanje pod naslovom  First neutrino interaction candidates at the LHCobjavljeno je u časopisu Physical Review D.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar