TAKNUTO ĆAKNUTO

NEZADOVOLJNI BLAGOSTANJEM

379 pregleda
Želim sreću (Vikipedija)

Osećate se utučeno? Možda biste se mašili svojeg novčanika. Zašto? Zaboravite staru pouku da novac ne može priuštiti nekome sreću. Od svih zadovoljstava koje bi ljudi želeli ka kupe, na prvom mestu se nalazi slobodno vreme. To je zaključak istraživanja sprovedenom na Univerzitetu Britanska Kolumbija (Kanada).

Zar ne zvuči besmisleno da s povećanjem blagostanja u svetu raste osećaj vremenske oskudice? Upravo zbog neprekidne trke s kazaljkom na časovniku, nastaju teskoba i nesanica.

Kanadski naučnici su propitali 4.500 ispitanika u SAD, Holandiji, Danskoj i Kanadi u vezi sa stresom izazvanim žurbom, zadovoljstvom životom i trošenjem para za materijalna dobra ili kupovinu slobodnog vremena. Rezultati su pokazali da bi 28 odsto učesnika više volelo da novcem kupi slobodno vreme.

Ustanovljeno je da manje od trećine svakog meseca izdvoji izvesnu svotu novca za to da drugi obavave neke poslove za njih. Upravo su ti pojedinci su bili smireniji i zadovoljniji životom jer su živeli pod znatno manjim pritiskom.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar