MEĐU IZMEĐU

NEZDRAVO SOJINO ULJE

643 pregleda
Gore od šećera (Vikipedija)

Na listi nezdrave hrane sojino ulje je, prema nalazu američkih naučnika, na prvom mestu, ispred šećera i zasićenih masnoća. Nažalost, ujedno je jedno od najčešće korišćenih biljnih ulja, jer je često sastojak gotove i prerađene hrane u konzervama i sličnim pakovanjima.

Rezultati istraživanja ukazuju da može ostaviti posledice na zdravlje ljudi. Ispitivanje je sprovedeno na laboratorijskim miševima kojima je davana hrana s 40 odsto masti, što je količinski slično onoj koju pojede većina Amerikanaca.

Jedna grupa dobijala je zasićene masti iz kokosovog ulja, a druga nezasićene masti iz sojinog ulja, kojem je dodavano kokosovo ulje. Najviše su se ugojili glodari iz grupe koja unosila hranu sa sojinim uljem, čak 25 odsto više od onih koji su jeli kokosovo ulje. Osim toga, imali su masniju jetru i veću otpornost na insulin.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Ovdje je mnogo toga nejasno. Je li sojino ulje nezdravo po sebi ili zbog unosa suvišnih kalorija?
    Koliko znam sojino ulje je izuzetno bogato vitaminom E, pa ga već zbog toga treba koristiti. Usto lako podnosi grijanje, pa je i manja opasnost od razvoja karcinoma uslijed pregorenog ulja. Stoga ne treba donositi zaključak iz jednog istraživanja.

Ostavite komentar