МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕЗДРАВО СОЈИНО УЉЕ

Горе од шећера (Википедија)

Горе од шећера (Википедија)

На листи нездраве хране сојино уље је, према налазу америчких научника, на првом месту, испред шећера и засићених масноћа. Нажалост, уједно је једно од најчешће коришћених биљних уља, јер је често састојак готове и прерађене хране у конзервама и сличним паковањима.

Резултати истраживања указују да може оставити последице на здравље људи. Испитивање је спроведено на лабораторијским мишевима којима је давана храна с 40 одсто масти, што је количински слично оној коју поједе већина Американаца.

Једна група добијала je засићене масти из кокосовог уља, a друга незасићене масти из сојиног уља, којем је додавано кокосово уље. Највише су се угојили глодари из групе која уносила храну са сојиним уљем, чак 25 одсто више од оних који су јели кокосово уље. Осим тога, имали су маснију јетру и већу отпорност на инсулин.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Ovdje je mnogo toga nejasno. Je li sojino ulje nezdravo po sebi ili zbog unosa suvišnih kalorija?
    Koliko znam sojino ulje je izuzetno bogato vitaminom E, pa ga već zbog toga treba koristiti. Usto lako podnosi grijanje, pa je i manja opasnost od razvoja karcinoma uslijed pregorenog ulja. Stoga ne treba donositi zaključak iz jednog istraživanja.

Оставите коментар