MEĐU IZMEĐU

NEZNANI VIRUS BRAZILA

228 pregleda

Naučnici su u Brazilu otkrili virus za koji se čini da je sasvim nov i sastoji se od nepoznatih gena, do sada nezabeleženih. Jaravirus (Yaravirus brasiliensis), nazvan po vodenom božanstvu u brazilskoj mitologiji i folkloru, pronađen je u jezeru Pampunja u gradu Belo Horizonte.

oslednjih godina virolozi i drugi istraživači obznanili su razne nove viruse koji protivreče tradicionalnom razmišljanju, uključujući takozvane „džinovske viruse” (nazvane po velikim proteinskim omotačima, a ne zbog smrtnosti za ljude). Oni imaju složeniji genom nego što su naučnici mogli da predvide i sposobni su da popravljaju i umnožavaju sopstvenu DNK.

Suprotno drugim izolovanim virusima amebe, jaravirus nije predstavljen velikim/džinovskim delićima i složenim genomom, a istovremeno nosi značajan broj prethodno neopisanih gena, napisali su autori dodajući da bi to mogao biti prvi u novoj liniji amebijskih virusa zagonetnog porekla i filogenije. U suštini, 90 odsto njegovih gena nikada nije opisano u javnim naučnim bazama podataka i literaturi. Utoliko više zabrinjava, zaključuju istraživači, da količina nepoznatih proteina u jaravirusu otvara vrata drugom svetu još neotkrivenih virusa o kojima se ništa ne zna.

(Izvor RT)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar