МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕЗНАНИ ВИРУС БРАЗИЛА

Илустрација (Пиксабеј/Пит Линфорт)

Научници су у Бразилу открили вирус за који се чини да је сасвим нов и састоји се од непознатих гена, до сада незабележених. Јаравирус (Yaravirus brasiliensis), назван по воденом божанству у бразилској митологији и фолклору, пронађен је у језеру Пампуња у граду Бело Хоризонте.

оследњих година виролози и други истраживачи обзнанили су разне нове вирусе који противрече традиционалном размишљању, укључујући такозване „џиновске вирусе” (назване по великим протеинским омотачима, а не због смртности за људе). Они имају сложенији геном него што су научници могли да предвиде и способни су да поправљају и умножавају сопствену ДНК.

Супротно другим изолованим вирусима амебе, јаравирус није представљен великим/џиновским делићима и сложеним геномом, а истовремено носи значајан број претходно неописаних гена, написали су аутори додајући да би то могао бити први у новој линији амебијских вируса загонетног порекла и филогеније. У суштини, 90 одсто његових гена никада није описано у јавним научним базама података и литератури. Утолико више забрињава, закључују истраживачи, да количина непознатих протеина у јаравирусу отвара врата другом свету још неоткривених вируса о којима се ништа не зна.

(Извор РТ)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар