TAKNUTO ĆAKNUTO

NI(JE) APOKA(EK)LIPSA

498 pregleda
Navodni sudar (Vikipedija)

Budite spokojni, zamračenje naše zvezde 21. avusta neće pokrenuti izmišljenu planetu Nibiru (planeta iks) da se ustremi ka Zemlji i izazove sveopšte postradanje. Za neupućene: to je navodn nebesko telo koje juri kosmosom da se sudari s našom planetom.

Šta drugo preostaje no da se poigramo rečima: eklipsa nije apokalipsa. Prvi pojam smo malčice naružili, a on označava pomračenje (eclipse) sunca. Drugome se ionako pripisuje pogrešno značenje – smak sveta (apocalypse).

Ali u SAD je zavladala groznica, upravo zbog nagvaždanja u javnim glasilima i podgrevanja teorije zavere. Još 2012. godine NASA je poručila da su „Nibiru i ostale priče putevanju svojeglave planete internetska prevara”. I ponovo smo na istom. Šta se zbiva?

Zavere nadahnute astronomijom su minulih dana prikačile svoje vagone za predstojeće potpuno pomračenje sunca, smatra astronom Majkl Braun sa Univerziteta Monaš (Australija). Pre nekoliko godina to je bilo takozvano nizanje planeta, a dve decenije ranije nailazak Hejl-Bopove komete.

Potonja repatica otkrivena je 1995. godine i ubrzo je postala jedna od najsjajnijih za posmatranje u 20. veku. Ali njen nailazak podgrejao je svakojaka apokaliptična i vanzemaljska nagađanja, pa je 39 pripadnika kulta „Nebeska kapija” izvršilo samoubistvo.

Upravo prvo pojavljivanje rečene komete poklapa se s glasinama u vezi s poreklom Nibiru koje potiču od izvesne Nensi Lider uz 1995. Stradalnički događaj najavljen je za 2003. godinu. Kada se ništa nije dogodilo, pomeren je za 2012. Setićete se da je za istu godinu najavljeno nekakvo majansko proročanstvo.

Treba li da zabrinuti zbog Nibiru? Nikako. Ako vas zanima, sledeća potpuna sunčeva pomračenja idu redosledom: 2019, 2020, 2021, a zatim 2024. godine. Joće li tada biti više naslovnica koje podsaćaju na dolazak planete Nibiru?

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar