ТАКНУТО ЋАКНУТО

НИ(ЈЕ) АПОКА(ЕК)ЛИПСА

Наводни судар (Википедија)

Наводни судар (Википедија)

Будите спокојни, замрачење наше звезде 21. авуста неће покренути измишљену планету Нибиру (планета икс) да се устреми ка Земљи и изазове свеопште пострадање. За неупућене: то је наводн небеско тело које јури космосом да се судари с нашом планетом.

Шта друго преостаје но да се поиграмо речима: еклипса није апокалипса. Први појам смо малчице наружили, а он означава помрачење (eclipse) сунца. Другоме се ионако приписује погрешно значење – смак света (apocаlypse).

Али у САД је завладала грозница, управо због нагваждања у јавним гласилима и подгревања теорије завере. Још 2012. године НАСА је поручила да су „Нибиру и остале приче путевању својеглаве планете интернетска превара”. И поново смо на истом. Шта се збива?

Завере надахнуте астрономијом су минулих дана прикачиле своје вагоне за предстојеће потпуно помрачење сунца, сматра астроном Мајкл Браун са Универзитета Монаш (Аустралија). Пре неколико година то је било такозвано низање планета, а две деценије раније наилазак Хејл-Бопове комете.

Потоња репатица откривена је 1995. године и убрзо је постала једна од најсјајнијих за посматрање у 20. веку. Али њен наилазак подгрејао је свакојака апокалиптична и ванземаљска нагађања, па је 39 припадника култа „Небеска капија” извршило самоубиство.

Управо прво појављивање речене комете поклапа се с гласинама у вези с пореклом Нибиру које потичу од извесне Ненси Лидер уз 1995. Страдалнички догађај најављен је за 2003. годину. Када се ништа није догодило, померен је за 2012. Сетићете се да је за исту годину најављено некакво мајанско пророчанство.

Треба ли да забринути због Нибиру? Никако. Ако вас занима, следећа потпуна сунчева помрачења иду редоследом: 2019, 2020, 2021, а затим 2024. године. Јоће ли тада бити више насловница које подсаћају на долазак планете Нибиру?

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар