MEĐU IZMEĐU

NIJE SIRENA NEGO MAJMUN

164 pregleda
Ilustracija

Otkrivena tajna 300 godina stare mumije u Japanu.

Naučnici iz Japana započeli su sa analizom 300 godina stare mumificirane sirene, koja je stolećima predmet obožavanja zbog svojih navodnih lekovitih svojstava.Kazali su da je to, najverovatnije, ostatak torza majmuna na koga je prišiven riblji rep i dodati mu ljudski nokti i kosa. Hiroši Kinošita, član odbora folklornog društva Okajama, pronašao je ovu mumiju dugačku oko 30,5 santimetara u hramu u istoimenoj prefekturi. Prvi put je saznao za nju kada je vidio njenu fotografiju u tamošnjem izdanju Enciklopedije mitskih bića.

Na papiru u kutiji u kojoj se nalazi mumija piše da ju je između 1736. i 1741. godine ulovio ribar, a zatim prodao imućnoj porodici. Još nije poznato kako je mumija na kraju završila u hramu.Kinošita je nagovorio sveštenike da dopuste naučnicima da je analiziraju, nakon čega su paleontolog Takafumi Kato sa Univerziteta nauke i umetnosti Kurašiki i kolege krenuli s istraživanjem ovih neobičnih ostataka. Uradili su kompjutersku tomografiju (CT) mumije 2. februara, a potom obavili DNK analizu da bi potvrdili od kojih je delova sastavljena, piše Live Science.

Izgled mumificirane sirene podseća na dva mitska bića iz japanske folklorne tradicije: amabiesima, sirena s kljunom i tri različita repna peraja, i ningyoima, stvorenja koja nalikuju ribama, ali ima glavu čoveka.U narodnoj tradiciji se oba mitska bića povezuju s čudesnim izlečenjima i dužem životnim vekom. Prema jednom predanju, žena koja je slučajno pojela celog ningyoa živela je 800 godina. Sveštenici u hramu u kojem se nalazi mumija stoga veruju da ona može podariti dobro zdravlje.

„Obožavali smo je, nadajući se da će barem malo pomoći u ublažavanju pandemije koronavirusa, rekao je Kozen Kuida, glavni sveštenik.Mumija je dugo vremena bila izložena u staklenoj vitrini u hramu da bi joj posetioci mogli upućivati molitve, ali se minulih 40 godina čuva u sefu da bi se usporilo njeno propadanje. Slične mumije sirena obožavaju se u još dva hrama u Japanu.

(Ilustracija YouTube/VESA Channel)

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar