МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НИЈЕ СИРЕНА НЕГО МАЈМУН

Илустрација

Илустрација

Откривена тајна 300 година старе мумије у Јапану.

Научници из Јапана започели су са анализом 300 година старе мумифициране сирене, која је столећима предмет обожавања због својих наводних лековитих својстава. Kазали су да је то, највероватније, остатак торза мајмуна на кога је пришивен рибљи реп и додати му људски нокти и коса. Хироши Kиношита, члан одбора фолклорног друштва Окајама, пронашао је ову мумију дугачку око 30,5 сантиметара у храму у истоименој префектури. Први пут је сазнао за њу када је видио њену фотографију у тамошњем издању Енциклопедије митских бића.

На папиру у кутији у којој се налази мумија пише да ју је између 1736. и 1741. године уловио рибар, а затим продао имућној породици. Још није познато како је мумија на крају завршила у храму. Kиношита је наговорио свештенике да допусте научницима да је анализирају, након чега су палеонтолог Такафуми Kато са Универзитета науке и уметности Kурашики и колеге кренули с истраживањем ових необичних остатака. Урадили су компјутерску томографију (CT) мумије 2. фебруара, а потом обавили ДНК анализу да би потврдили од којих је делова састављена, пише Live Science.

Изглед мумифициране сирене подсећа на два митска бића из јапанске фолклорне традиције: амабиесима, сирена с кљуном и три различита репна пераја, и нингyоима, створења која наликују рибама, али има главу човека. У народној традицији се оба митска бића повезују с чудесним излечењима и дужем животним веком. Према једном предању, жена која је случајно појела целог нингyоа живела је 800 година. Свештеници у храму у којем се налази мумија стога верују да она може подарити добро здравље.

„Обожавали смо је, надајући се да ће барем мало помоћи у ублажавању пандемије коронавируса, рекао је Kозен Kуида, главни свештеник. Мумија је дуго времена била изложена у стакленој витрини у храму да би јој посетиоци могли упућивати молитве, али се минулих 40 година чува у сефу да би се успорило њено пропадање. Сличне мумије сирена обожавају се у још два храма у Јапану.

(Илустрација YouTube/VESA Channel)

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар