MEĐU IZMEĐU

NIKOTIN IZ „MEDICINSKE CEVI”

510 pregleda

Lula pronađena na ušću reka Flint i Tenesi nedavno je otkrila dugo skrivanu tajnu: žitelji Severne Amerike u nikotinu uživaju već više od tri milenijuma.

Kada su krajem tridesetih godina prošlog veka arheolozi iz severne Alabame žurili da iskopaju sada potopljeno naselje američkih Indijanaca na ušću reka Flint i Tenesi, nisu ni slutili da se među desetinama pronađenih predmeta nalazi lula koja će decenijama kasnije pokazati da su američki starosedeoci koristili nikotin pre 3.000 godina.

Tim istraživača je u luli FS74 pronašao
ostatke nikotina koji ukazuju da je grupa
Indijanaca koja je živela na ovom prostoru
uzgajala i pušila duvan najmanje 1.000 godina
ranije nego što se prvobitno mislilo.

Pronađeni artefakti, uključujući i lulu, zapakovani su u papirne kese i prebačeni u Državni repozitorijum Alabame. Tako je lula ostala daleko od očiju istraživača i javnosti narednih 70 godina dok tim arheologa i hemičara sa nekoliko američkih univerziteta nije došao u repozitorijum tražeći isključivo nju, odnosno predmet pod brojem FS74 (izgravirana lula ili „medicinska cev” napravljena od krečnjaka).

Seckani duvan (Vikipedija)

To nije bio prvi put da su istraživači analizirali lulu američkih Indijanaca. Naime, oni se time bave već godinama u čemu im pomaže pleme Čiroki. Koristeći posebnu tehniku hemijske analize koja se naziva masena spektrometrija, na predmetu traže tragove biljnog materijala. Njihova potraga koja je imala za cilj da sagleda religijsku i ritualističku istoriju pušenja već je otkrila ostatke duvana i tatula za koje se smatra da su stari nekoliko stotina godina.

Međuti, tim istraživača je u luli FS74 pronašao jasne ostatke nikotina koji ukazuju da je grupa Indijanaca koja je živela na ovom prostoru uzgajala i pušila duvan najmanje 1.000 godina ranije nego što se prvobitno mislilo.

Pored lule pronađene su i životinjske kosti za koje se veruju da potiču iz perioda između 1685. i 1530. godine pre nove ere što samo potvrđuje da je FS74 najstariji dokaz pušenja u Severnoj Americi.

(Ivana Nikolić, CPN)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar