MEĐU IZMEĐU

NISU BLIZANCI PO GENIMA

287 pregleda
Skot i Mark Keli (Vikipedija)

Američkom astronautu Skotu Keliju DNK je delimično izmenjena nakon godinu dana provedenih u svemiru, potvrdila je NASA. Sedam odsto njegovih gena se nije vratilo u stanje u kom je bilo pre nego što je odleteo na godinu dana dugu misiju.

Skot i njegov brat blizanac Mark Keli, takođe astronaut, bili su subjekti istraživanja čiji je cilj bio da utvrdi šta se tačno dešava sa telom posle godinu dana provedenih u svemiru. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Skot je ostao od marta 2015. do marta 2016, a za to vreme je Mark bio na Zemlji. To je ujedno bila i poslednja Skotova misija, koji je tokom svoje karijere proveo ukupno 520 dana u svemiru.

Istraživači su proučavali Skotov boravak u svemiru sa psihološke i fiziološke strane, poredeći rezultate sa njegovim bratom koji je ostao na Zemlji. Deset timova predstavilo je preliminarne rezultate prošle godine, a ove godine su oni i potvrđeni.

„Šta? Moja DNK se promenila sedam odsto. Ko bi rekao? Ovo su možda i dobre vesti, sada više ne moram Marka da zovem svojim identičnim bratom blizancem”, našalio se Skot na Tviteru nakon što je saznao za rezultate. Zbog boravka u svemiru Skotovi geni pretrpeli su promene usled manjka kiseonika, češćih upalnih procesa i iznenadnih promena u unošenju hranljivih materija.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar