MEĐU IZMEĐU

NISU ČISTI EVROPLJANI

196 pregleda

Do sada se smatralo da su se neandertalci nastali u Evropi pre nekoliko stotina hiljada godina i da su se u područja zapadne i centralne Azije doselili mnogo kasnije. Međunarodni tim istraživača sa Univerziteta u Beču, Univerziteta u Tel Avivu i Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu došao je do novih saznanja.Otkrića iz Nešer-Ramle u Izraelu, stara oko 130.000 godina, pokazuju da su preteče neandertalaca davno postojale i na istoku – saopšteno je iz Eurocomm PRSarajevo.

U saopštenju se navodi da naučnici, koje je predvodio antropolog Gerhard Veber sa Univerziteta u Beču, smatraju da je do razmene stanovništva Evrope i Azije došlo mnogo ranije. Time pojava neandertalaca nije ograničena samo na Evropu, što objašnjava zašto su geni modernog čovjeka rano prodrli u genom neandertalaca, iako se u to vreme nisu mogli sastati u Evropi.U početku su naučnici pretpostavljali da su se neandertalci u Evropi ledenog doba postepeno razvijali uz tadašnje klimatske fluktuacije sve dok konačno klasični neandertalci” nisu kolonizovali celu Evropu i neka područja na Levantu. Neki od neandertalaca stigli su i do centralnog Sibira.

Međutim, tokom iskopavanja u Nešer-Ramla pronađene su životinjske kosti, kameni alat i gotovo kompletna desna i slomljena leva temena kost, a i dobro očuvana donja vilica sa zubima. Starost nalaza je sužena na period između 120.000 i 140.000 godina. Još je nejasno da li je ovaj region bio izvor prvih preteča neandertalaca, ali ova otkrića ukazuju na to da neandertalci nisu imali čisto evropsko poreklo i da su širom Evroazije postojale populacije preteča.Neandertalci su nestali pre 40 000 godina i bili toliko slični modernim ljudima da je došlo do mešanja i da svako od nas još nosi neke od njihovih gena – navodi se u saopštenju.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar