MEĐU IZMEĐU

NANJUŠE RAK U MOKRAĆI

363 pregleda
Shutterstock

Znali da nekoliko vrsta raka menja miris urina, no sada je prvi put otkriveno da mravi mogu detektovati tu promenu. Naučnici stoga predlažu da se ti insekti koristi kao isplativ način za prepoznavanje bolesti. Mravi se mogu koristiti kao biodetektori za razlikovanje zdravih jedinki od onih s tumorom. Lako ih je trenirati, brzo uče, vrlo su uspešni i nisu skupi za držanje”, rekla je etološkinja Patricija dʼEtore sa Univerziteta Sorbona Pariz sever, a prenosi Sky News.

Naučnici su tokom istraživanja izložili 70 mrava (formica fusca)uzorcima urina zdravih miševa i onih s tumorom. Nakon tri ogleda, mravi su razlikovali miris urina zdravih miševa od onih koji imaju rak. Najnovije istraživanje se nadovezuje na prethodnu studiju dEttore i njenih kolega koja je pokazala da mravi mogu nanjušiti ljudske ćelije raka uzgajene u laboratoriji.

„Istrenirali smo ih da povežu određeni miris, odnosno urin bolesnih miševa s nagradom. Pokazali smo da mravi mogu razlikovati urin zdravih miševa od urina onih koji imaju tumor. Bili smo iznenađeni koliko su mravi u tom smislu uspešni i pouzdani”, objasnila je dotična aučnica. U sledećoj fazi studije istražiće mogu li mravi učiniti isto s ljudskim urinom.Prethodna istraživanja su pokazala da psi, ako prođu obuku, mogu otkriti rak u mokraći. Postoje i elektronični uređaji koji mogu otkriti određene vrste raka – poput raka bešikd, dojke ili prostate – iz uzoraka urina.Istraživanje pod imenom  Ants act as olfactory bio-detectors of tumours in patient-derived xenograft miceobjavljeno je u časopisu Royal Society B: Biological Sciences.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar