МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОБЕЛ ЗА ОГРАНИЧЕНУ РАЦИОНАЛНОСТ

Ричард Талер (Nobelprize.org)

Ричард Талер (Nobelprize.org)

Добитник овогодишње Нобелове награде из економије је Ричард Талер „за доприносе бихевиоралној економији”

Ове године Нобелову награду из области економије добио је Ричард Талер, економиста са Универзитета у Чикагу, „за доприносе бихевиоралној економији”. Талер је познат по својим истраживањима људској понашања и одлучивања, и утицаја различитих психолошких ограничења на тржишта.

У сарадњи са неким од највећих имена микроекономије као што је (такође нобеловац) Данијел Канеман, Ричард Талер је током вишедеценијске каријере развио низ утицајних бихевиоралних теорија, као што су теорија тзв. ограничене рационалности, која поставља важна ограничења на економске моделе рационалних тржишних актера; као и теорија очекиване праведности, која објашњава реаговања купаца на раст цена у различитим околностима.

Награда Шведске банке за економске науке у сећању на Алфреда Нобела (како гласи данашње званично име награде познате као Нобелова награда из економије) додељује се од 1969. године на основу донације коју је дала Шведска банка, и једина је од награда Нобеловог комитета коју није осмислио Алфред Нобел. Током деценија је била тема многих контроверзи и оспоравања.

Ричард Талер рођен је 1945. године у САД. Магистрирао је и докторирао на Универзитету Рочестер, а на Универзитету у Чикагу предаје од 1995. године, као професор бихевиоралних наука и економије, и директор Центра за истраживање одлука. Поред тога, један је од два директора Истраживачког пројекта у бихевиоралној економији при Националној канцеларији за економска истраживања у САД.

(Никола Здравковић, ЦПН)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар