MEĐU IZMEĐU

NOĆNE MORE MUČE STARE

213 pregleda

Muškarce češće muče one u kojima je izraženo nasilje, dok se kod žena javljaju motivi gubitka bližnjih.

Morama se ne treba opterećivati jer se tako samo potencira njihovo pojavljivanje, a stručnjaci kažu da su one češće kako starimo.Osećaj paralize, kašnjenje na važan sastanak, smrt voljene osobe, gubitak kose, ispadanje zuba, pad i vrištanje koje niko ne čuje su najčešće noćne more koje uznemiravaju i muškarce i žene.

Uzrok noćnih mora ne mora uvek da bude strah, češće su u pitanju druge emocije, između ostalog, osećaj griže savesti, tuga ili zbunjenost.

Ono što je zanimljivo jeste da muškarce češće muče noćne more u kojima je izraženo nasilje, dok se kod žena javljaju motivi gubitka bližnjih, a prema novom istraživanju objavljenom u Sleep Medicine, one postaju češće kasnije u životu.Ovo istraživanje, koje je sproveo tim istraživača u Južnoj Koreji, imalo je za cilj posmatranje noćnih mora posebno u populaciji starijih osoba, navodi Mind Green Body.

Imali su 2.940 učesnika čija je prosečna starost bila 63 godine, koji su ispunjavali upitnike o noćnim morama, kvalitetu spavanja, stresu i depresiji.U uzorku osoba starijih od 50 godina, 2,7 odsto njih reklo je da ima noćne more.U grupi starijoj od 70 godina taj procenat je skočio na 6,3 odsto, što autori studije nazivaju znatno većim”.

A povrh toga, oni s noćnim morama imali su znatno više problema sa spavanjem, suicidne misli, depresiju i stres u većoj meri u odnosu na grupu koja nije imala noćne more”, napominje istraživanje.Dodatna istraživanja, takođe, ukazuju na to da nesanica s godinama postaje sve prisutnija, ističući važnost higijenespavanja posebno za stariju populaciju.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar