МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОЋОБДИЈЕ У ДЕПРЕСИЈИ

Shutterstock

Kасни одлазак у кревет може да буде узрок потиштености.

Истраживачи су испитали више од 85.000 учесника студије из Велике Британије да би открили разлике између ноћних птица” и раноранилаца и да ли је депресија повезана са прилагођавањем природног телесног сата. Наше је друштво постављено тако да одговара ранораниоцима, који су дању најбуднији и најпродуктивнији. Али ако сте ви често будни до касних сати и тешко вам је да се пробудите пре седам сати, ствари постају компликоване.

Такав биоритам може да прозрокује депресију, према новом истраживању.

Осим што су посматрали генетске информације, истраживачи су од учесника затражили и да попуне упитник о томе да ли су јутарња особа или им више одговара ноћ. Осим тога, развили су и меру „социјални џет лег” – разлику у начину спавања између дана када људи раде и дана када не раде. То су измерили код више од 85.000 учесника из британске Биобанке путем монитора активности. Њихова открића додају тежину предлозима да би радна места требало да понуде флексибилније радно време како би људи могли да раде у складу са својим телесним сатом, а не против њега, пише Метро”.

Истраживачи су открили да су људи који су морали да ускладе свој природни телесни сат чешће имали депресију и анксиозност. „Открили смо да су људи који су морали да помере свој природни телесни сат чешће оболевали од депресије и анксиозности. Пронашли смо снажније доказе да јутарњи тип особе има мање шансе за оболевање од депресије од ,ноћне птице’. Мислимо да би ово могло да се објасни чињеницом да захтеви друштва значе да ће особе које су ноћни типови на неки начин пркосити унутрашњем сату тако што ће морати рано да се пробуде због посла”, рекла је водећа ауторка Џесика О’Луглин.

Др Џесика Тирел, која је такође учествовала у студији, додала је да је пандемија ковид-19 увела нову флексибилност у радно време многим људима: „Наше истраживање показује да усклађивање радног распореда са природним телесним сатом појединца може да побољша ментално здравље и добробит ноћних птица”.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар