MEĐU IZMEĐU

NOVA ČESTICA EGERON

1.730 pregleda
Veliki sudarač (CERN)

Baš na dan šale CERN je objavio da je otkrivena nova čestica – egeron (eta-gg) ili „hampti-dampti” (po jajolikom junaku iz „Alise iza ogledala”, Kerola Luisa), što je prvo otkriće nakon Higsovog bozona 2012. godine. Postojanje ovog sićunog delića materije nagovešteno je pre više od četiri decenije.

Hampti-Dampti (Vikipedija)

Čestica je sastavljena, kako se kaže, od „čiste sile” ili samo od gluona koji prenose jaku nuklearnu silu između kvarkova (osnovni sastojci protona i neutrona). Uprkos tome, egeron je dvaput masivniji od protona (1,8 GeV/c2), ali veoma kratko živi jer se veoma brzo raspadne na fotone.

Kako se pojavila? U Velikom sudaraču čestica (LHC) približno svetlosnom brzinom sudarani su mlazevi visokoenergetskih teških jona. U takvim sudarima nastaje materija izuzetno visoke temperature, s veoma mnogo gluona, čije je prisustvo mogućilo nastanak egerona.

O autoru

Stanko Stojiljković

2 komentara

  • Cestitam na obnavljanje Galaksije, I ujedno pitam : Dali ce se naci po kioscima u Makefoniji I koja je cena u Srbiji , a koja eventualno u Makedoniji, pozz super ste

  • Dragi Saško, proslediop sam Vašu poruku izdavaču, očekujem da prvi broj uskoro stigne u Makedoniju. U Srbiji Galaksija košta 299 dinara, nažalost, za inostranstvo će cena biti viša – rekli su mi pet evra po primerku. Zahvaljujem na pohvalama. Stanko Stojiljković

Ostavite komentar