MEĐU IZMEĐU

NOVA NADA ZA DEMENCIJU

213 pregleda
Umetnićka impresija demencije

Britanski naučnici testiraju sistem veštačke inteligencije koji bi trebalo da otkrije demenciju nakon jednog pregleda mozga.Osim toga, on će moći da predvidi hoće li stanje ostati stabilno dugo godina, polako se pogoršavati ili će biti potrebno hitno lečenje. Trenutno je potrebno napraviti više nalaza da bi se dijagnostifikovala demencija.

Naučnici kažu da bi rane dijagnoze mogle uveliko poboljšati zdravlje pogođenih pacijenata. Profesorka sa Univerziteta Kembridž Zoe Kurci ističe važnost rane intervencije. Ako intervenišemo rano, tretmani mogu odmah započeti i usporiti napredovanje bolesti. Istovremeno se može izbeći dodatna šteta. Simptomi će se, verovatno, javiti kasnije u životu ili se možda nikada neće pojaviti”, kaže ona.

Veštačka inteligencija upoređuje snimke mozga onih koji sumnjaju u demenciju sa snimcima hiljada pacijenata s demencijom i njihovom medicinskom dokumentacijom.Algoritam koji je u razvoju moći će da identifikuje obrasce u snimcima mozga koje, čak, ni stručni neurolozi ne mogu uočiti i uskladiti ih sa ishodima pacijenata u njihovoj bazi podataka. U pretkliničkim ispitivanjima, ssietm je uspešno dijagnostifikovao demenciju godinama pre razvoja simptoma, upkos tome što nije bilo očitih tragova na snimku.

U prvoj godini očekuje se učešće oko 500 pacijenata. Njihovi rezultati biče poslati lekarima koji ih, ako je potrebno, mogu savetovati o toku lečenja.Neurolog Tim Ritman, koji vodi studiju s neuroznanaučnicima sa Kembridža, nazvao je sistem veštačke inteligencije fantastičnim. Ove bolesti su zaista pogubne za ljude. Dakle, kad dostavljam podatke pacijentu, sve što mogu učiniti da budem sigurniji u dijagnozu jeste da im dam više informacija o njenom verovatnom napretku. Te informacije su potrebne za planiranje života”, rekao je on za BBC.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar