МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОВА ПЉУВАЧКА ИЗ ГЛАВЕ

Pixabay

Изненађујуће откриће пљувачних жлезда за које нисмо знали да постоје!

Медицински стручњаци направили су изненађујуће откриће пронашавши пљувачне жлезде у глави, које се до сада нису могле наћи у анатомским уџбеницима. Открили су их случајно доктори у Холандији, који су прегледали пацијенте с раком простате напредним типом скенера. Када су пацијентима убризгали радиоактивну глукозу, та дијагностичка алатка помаже да се означе тумори у телу. У овом случају, међутим, показало је и нешто потпуно другачије смештено у задњем делу носног дела ждрела (назофаринксу) – иза носа и изнад непца, близу центра главе.

„Људи имају три велике пљувачне жлезде, али не овде. Једине пљувачне и мукозне жлезде у назофаринксу за које смо знали су микроскопски мале и има их око хиљаду равномерно распоређених. Можете да замислите наше изненађење када смо открили ове, каже радиолог Војтер Вогел из холандског Института за рак. Пљувачне жлезде луче пљувачку, кључну за функционисање дигестивног система, а највећи део производе три велике жлезде – подјезична, подвилична и доушна (паротидна).

У глави постоји још око 1.000 мањих жлезда, равномерно распоређених око усне шупљине, али су оне толико мале да би могле да се спазе без микроскопа. Ново откриће Вогеловог тима је много веће, а чине две претходно неоткривене жлезде, које би потенцијално могле да постану четврта велика пљувачна жлезда.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар