MEĐU IZMEĐU

NOVA PLUĆA POSLE KORONE

637 pregleda

Slovenačkim lekarima uspela je složena operacija presađivanja pluća mlađem pacijentu obolelom od kovida 19, kome su zbog te opasne bolesti otkazala pluća, objavio je u utorak ljubljanski Univerzitetski klinički centar (UKC). Prema rečima šefa Odseka za torakalnu hirurgiju i najuglednije slovenačke zdravstvene ustanove Tomaža Štupnika, do uspešne transplantacije došlo je pre deset dana, a reč je o prvom presađivanju pluća zbog posledica kovida-19.

Operativni zahvat kojim je spasen život 34-godišnjem muškarcu, nepušaču koji je pre zaraze novim koronavirusom bio zdrav, osim što je imao blagi oblik astme, trajao je deset sati, a pacijent se sada nalazi u Centru za intenzivnu negu i u stabilnom je stanju.Inače, reč je o već 16. operaciji presađivanja pluća u Sloveniji ove godine.Muškarac se, kako su pojasnili lekari u UKC-u, najpre od kovida-19 lečio u jednoj od regionalnih bolnica, ali s obzirom na to da nije bilo pomaka, u jednom je trenutku morao biti hitno prebačen u Ljubljanu. Nakon mesec dana dočekao je transplantaciju pluća.

Pacijenta sada, po tumačenju njegovih lekara, čeka višemesečna rehabilitacija, jer mora da ojača snagu mišića koji su u mesec i po, koliko je trajalo njegovo teško stanje, izgubili većinu svoje snage.Najpre mora da ojača mišiće važne za disanje kako bi mogao da diše samostalno, a onda i ostale kako bi se mogao da se vrati u normalan život, naveli su lekari UKC-a koji su učestovali i u operaciji.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar