MEĐU IZMEĐU

NOVE MEĐE KONTINENATA

627 pregleda
Tektonska karta

Tri geološka modela daju uvid u istoriju Zemlje i pomažu da se bolje razumeju zemljotresi i vulkani.

„Krenuli smo od postojećeg znanje o graničnim zonama ploča”, rekao je dr Derik Hasterok, sa Odseka za nauke o Zemlji na Univerzitetu Adelejd u Australiji, koji je predvodio tim koji je napravio nove modele.Tim je napravio tri nova geološka modela: model ploča, model regija (province) i model nabiranja (orogeny).

„Postoji 26 nabiranja – proces formiranja planina – koji su ostavili trag u današnjem izgledu Zemljine kore. Mnogi od njih, ali ne svi, povezani su sa formiranjem superkontinenata”, rekao je dr Hasterok. „Otkrili smo da granične zone ploča čine skoro 16 odsto Zemljine kore i još veći udeo, 27 odsto, kontinenata. Naš novi model za tektonske ploče bolje objašnjava prostornu distribuciju 90 odsto zemljotresa i 80 odsto vulkana iz poslednja dva miliona godina, dok postojeći modeli obuhvataju samo 65 odsto zemljotresa.”

Karta tektonski ploča sa geološkim regijama

„Naš rad nam omogućava da ažuriramo mapu tektonskih ploča i kontinenata koje se nalaze u udžbenicima. Postojeći modeli ploča nisu ažurirani od 2003. godine, objašnjeava australijski naučnik. Novi model ploča uključuje nekoliko novih mikroploča uključujući Mackuariemikroploču koja se nalazi južno od Tasmanije i mikroploču Jarca koja razdvaja indijsku i australijsku ploču.„Da bismo dodatno obogatili model, dodali smo tačnije informacije o granicama zona deformacije: prethodni modeli su ih pokazivali kao diskretne oblasti, a ne kao široke zone”, objasnio je dr Hasterok.

Na ovom uvećanom detalju interesantno je videti da jedna posebna granična zona (zelena linija) polazi od Egejskog mora u Grčkoj, da ide preko Skoplja, Beograda, Zagreba i završava preko Slovenije u Alpima. Iz iskustva znamo da zaista živimo na trusnom području, ne samo geotektonskom, nego u svakom smislu.

„Najveće promene u modelu ploča bile su u zapadnoj Severnoj Americi, koja često ima granicu sa Pacifičkom pločom iscrtanom kao rasedi San Andreas i Kraljice Šarlote. Ali novoonacrtana granica je mnogo šira, otprilike 1.500 kilometara, od ranije nacrtane uske zone”, istakao je dr Hasterok. „Druga velika promena je u centralnoj Aziji. Novi model sada uključuje sve zone deformacije severno od Indije dok se ploča buldožerski probija u Evroaziju.Model ploča se može koristiti za poboljšanje modela rizika od geohazarda; model nabiranja pomaže u razumevanju geodinamičkih sistema i boljem modelu evolucije Zemlje, a model regija se može koristiti za poboljšanje istraživanja minerala.”

(Astronomski magazine)

O autoru

administrator

Ostavite komentar