MEĐU IZMEĐU

NOVI BLIZANAC JUPITERA

196 pregleda
Wikipedia

Egzoplaneta udaljena čak 17.000 svetlosnih godina snimljena je svemirskim teleskopom Kepler, a njen izgled iznenadio je astronome, pošto je ta planeta gotovo identičan blizanac Jupitera iz našeg Sunčevog sistema.Planeta nazvana K2-2016-BLG-0005Lb je prva egzoplaneta otkrivena zahvaljujući podacima sa teleskopa Kepler koji su prikupljeni 2016, a sada su analizirani tehnikom gravitacionog mikrosočiva. Ona je slične mase i veličine kao Jupiter i orbitira gotovo na identičnoj udaljenosti od svoje zvezde.

Prema snimcima Keplera, ova najudaljenija egzoplaneta veličine je 1,1 masu Jupitera i orbitira oko svoje zvezde na udaljenosti od 4,4 astronomske jedinice, dok je udaljenost Jupitera od Sunca 5,2 astronomskih jedinica. Zvezda oko koje orbitira ta egzoplaneta veličine je 60 odsto našeg Sunca.

Iako nemaju puno podataka o tom udaljenom zvezdanom sistemu, naučnici su veoma zaintrigirani ovakvim nalazima. Astronomi već dugo veruju da je Jupiter možda imao ključnu ulogu u svemirskim okolnostima koje su omogućile da Zemlja izgleda kako izgleda. Tako bi nalaženje planeta sličnih Jupiteru moglo da ukaže da i u nekom drugom planetarnom sistemu postoje planete nalik Zemlji, prenosi Science Alert.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar