MEĐU IZMEĐU

NOVI FAKULTET ZA PROGRAMERE

936 pregleda
Zgrada ETF-a (Vikipedija)

Ovu investiciju u plan prioritetnih poslova vlade za 2018. godinu stavio je Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije u decembru 2017, pa je gotovo nemoguće da ministar Šarčević, kao član tog tela, nije obavešten o planiranju skorog početka gradnje novog fakultetskog zdanja. U dokumentu je navedeno i da će se budući dom IT inženjera na Novom Beogradu prostirati na 12.000 metara kvadratnih, a ne na 11.000, kako je ministar najavio, i da će odgovarati najvišim standardima gradnje.

 

Prilikom nedavne najave da će država sigurno izgraditi novo zdanje za školovanje programera na Novom Beogradu, bez obzira na to da li će Elektrotehnički fakultet (ETF) pristati da to bude njegovo bočno akademsko krilo, Mladen Šarčević, ministar prosvete, nije mogao da precizira kada će gradnja početi. Samo je izričito naglasio da će ustanova nići i ako se ne smire strasti onog dela ljudi sa ETF-a koji od novembra prošle godine dižu glas protiv funkcionisanja fakulteta u dva zdanja, uprkos decenijskom grcanju najprestižnije visokoškolske ustanove zbog nedostatka prostora.

Dokument o prioritetnim aktivnostima Vlade Srbije na razvoju informacionih tehnologija (IT) u 2018. godini otkriva i ono o čemu ministar Šarčević „nije obavešten”. U ovim spisima, koje smo dobili iz kabineta premijerke Ane Brnabić, izričito je navedeno da je početak gradnje „nove zgrade za školovanje IT inženjera” planiran u tekućoj godini, naravno – uz neophodno pribavljanje sve potrebne dokumentacije.

Ovu investiciju u plan prioritetnih poslova vlade za 2018. godinu stavio je Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije u decembru 2017, pa je gotovo nemoguće da ministar Šarčević, kao član tog tela, nije obavešten o planiranju skorog početka gradnje novog fakultetskog zdanja. U dokumentu je navedeno i da će se budući dom IT inženjera na Novom Beogradu prostirati na 12.000 metara kvadratnih, a ne na 11.000, kako je ministar najavio, i da će odgovarati najvišim standardima gradnje. Projektovani budžet biće obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke i iznosiće šest miliona evra. Tela u vladi odgovorna za sprovođenje ovog projekta su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Branko Kovačević (Vikipedija)

Usputno pominjanje gradnje bitne akademske institucije, uz izostavljanje činjenice da ona samo što nije počela, još je intrigantnije ako se uzmu u obzir činjenice da sadašnji v. d. dekana ETF-a Milo Tomašević tvrdi da ne samo što nije obavešten o njoj, nego i da u Ministarstvu prosvete četiri meseca, kaže, ignorišu njegov zahtev za razgovor, između ostalog, i o ovoj temi. Zbog rascepa koji je u novembru prošle godine izbio na videlo na ETF-u, tadašnji dekan profesor Zoran Jovanović dao je ostavku, jer je, kako navodi, većina na fakultetu protiv uvođenja dva departmana, što je bio njegov predlog.

Prof. dr Branko Kovačević, predsednik Saveta univerziteta u Beogradu, ističe da mu nije jasno zašto ministar Šarčević to novo akademsko zdanje uopšte povezuje sa ETF-om „kada ni on ni premijerka Ana Brnabić nikada nogom nisu kročili na taj fakultet, niti su obavestili vodeće ljude na njemu o mogućoj gradnji nove zgrade”.

– Ideja nije uopšte loša, ali ETF-u niko nije ponudio da dobije tu zgradu na Novom Beogradu. Logično je da predstavnici države, koja je vlasnik fakulteta, o tome razgovaraju direktno sa nama koji činimo ETF, a ne da saznajemo šta se događa iz novina ili od posrednika, kao što je Inicijativa digitalna Srbija. To nam deluje kao rašomonijada, neprofesionalno. Ministar Šarčević komunicira sa ETF-om obraćajući mu se preko medija, tako da ne znam šta on priča, niti ko stoji iza njega. Neka prave šta god žele, samo ne znam ko će školovati decu na tom novom fakultetu, niti koju decu. Trebalo bi da imaju kvalifikovane nastavnike i dobre studente. Školu čine ljudi, a ne zgrade i oprema – naglašava ovaj redovni profesor i nekadašnji dekan ETF-a.

Prof. dr Branko Kovačević podseća da
priča oko dodele dodatnog prostora ETF-u
datira još iz 1969. godine, kada je bilo
planirano da ovaj fakultet dobije zdanje
od 100.000 metara kvadratnih na Novom
Beogradu, gde se sada nalazi TC „Merkator”.
On smatra da je mnogo bolja ideja o proširenju
ovog fakulteta od današnje bila zastupljena
pre četiri, pet godina. Tada je ETF-u bila,
kako kaže, dodeljena zgrada „Lola korporacije”
od 12.000 kvadrata, koja se nalazi stotinak metara dijagonalno od sadašnjeg zdanja u
Bulevaru kralja Aleksandra.– Jednom nam je taj prostor odlukom dodelio premijer Ivica Dačić, a dvaput premijer Aleksandar Vučić. Plan, međutim, nikad nije realizovan. Na kraju smo dobili deveti sprat u tom zdanju od 450 kvadrata, jednu bioskopsku salu bez prozora i još jednu salu za 70 studenata, što nije ni petina prvobitno planiranog – podseća Kovačević i dodaje da ETF sada ima ukupno 12.000 kvadrata, dok Mašinski fakultet ima više od 40.000, Tehnološko-metalurški oko 33.000, ali da su u lošijoj situaciji Fakultet organizacionih nauka sa oko 5.000 kvadrata i Matematički fakultet sa 3.000 metara kvadratnih.

 

On ističe da je ETF, uz Matematičku gimnaziju u Beogradu, najznačajnija prosvetna institucija u istoriji ove zemlje i da školuje programere za koje ima mesta gde god pokažu prstom na zemaljskoj kugli.

– Ako oni nisu potrebni ovoj državi, svet ih jedva čeka, ionako hiljade njih rade u najprestižnijim firmama na planeti. Tamo ili znaš, ili ne znaš posao, nema zapošljavanja po burazerskoj liniji. Jedan od glavnih krivaca za celu ovu priču je Zoran Jovanović, bivši dekan ETF-a. Dao je ostavku da ne bi bio smenjen. Država je izabrala pogrešnog zastupnika ETF-a. I ministru Šarčeviću i Ani Brnabić otvorena su vrata našeg fakulteta – naglašava Kovačević, koji je i bivši rektor Univerziteta u Beogradu.

(Dragana Jokić-Stamenković, Politika)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar