MEĐU IZMEĐU

NOVI INSEKT SA NERETVE

181 pregleda
Ilustracija

Nova životinjska vrsta iz porodice insekata otkrivena je na području Neretve, pa je dobila naziv po ovoj rijeci, objavio je Centar za životnu sredinu u BiH. Tokom prošlogodišnjeg istraživanja gornjeg toka reke otkriven je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera)i nazvan je Baeoura neretvaensis.U istraživanju je učestvovalo 50 naučnika, a na tom području utvrđeno je prisustvo preko 1300 životinjskih vrsta. Među njima je osam novih vrsta, a do sada je potvrđena prva – Baeoura neretvaensis, za ostalih sedam još se čeka službena potvrda.

Profesorka Odseka za biologiju Univerziteta u Zagrebu, Marija Ivković, bila je deo tima naučnika koji su otkrili novu životinjsku vrstu. To je vrsta koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima reke Neretve i na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana”, rekla je ona. I objasnila je da je ova vrsta uglavnom prisutna na području Mediterana.

Vladimir Topić, koordinator u Centru za životnu sredinu, izrazio je očekivanje da će zbog bioraznolikosti i izuzetne čistoće vode vlasti u BiH proglasiti gornji tok reke Neretve zaštićenim staništem. Centar za životnu sredinu u BiH je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija profesionalaca i aktivista posvećenih zaštiti i unapređenju životne sredine.

(Ilustracija Centar za životnu sredinu)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar