MEĐU IZMEĐU

NOVI KORALNI GREBEN

177 pregleda
Ilustracija

Veliko otkriće kod ostrvlja Galapagos.

Do sada se smatralo da je samo jedan koraljni greben kod Galapagosa preživio vremenske nepogode El Ninja početkom osamdesetih godina prošlog stoleća.Galapagos nas opet iznenađuje, napisao je na Twitter-u ekvadorski ministar životne sredine Hoze Davalos, objavivši veliko nedavno otkriće naučne ekspedicije. Naime, u blizini pomenutih ostrva istraživači su pronašli novi, do sada neotkriveni koralni greben s bujnim morskim životom. Dugačak je oko dva kilometra i nalazi se na vrhu podmorske planine, oko 400 metara ispod površine mora.

Učinak El Ninja se, inače, osetio širom sveta kroz suše, poplave, nedostatak snega na mestima na kojima je uobičajen, brojne uragane i druge vremenske nepogode. Nastradali su i koralni grebeni, pa su naučnici verovali da je oko Galapagosa, uz obalu ostrva Darvin, ostao samo greben Velington.Novo otkriće pokazuje, ipak, da to nije jedini koralni greben koji je preživeo, jer na novootkrivenom ima više od 50 posto živih korala, objavili su na Reutersu. Prema Stjuartu Benksu, naučniku specijalizovanom za proučavanje mora u Zadužbini Čarls Darvin, koji je bio u ovoj ekspediciji, koralni greben je star najmanje nekoliko hiljada godina.

Inače, Ekvador je prošle godine proširio morski rezervat Galapagosa na dodatnih 60 hiljada kvadratnih kilometara da zaštiti ugrožene vrste koje migriraju između Galapagosa i ostrva Kokos u Kostariki.

(Ilustracija AFP/Charles Darwin Foundation)

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar