MEĐU IZMEĐU

NOVI LED KAO BELI PRAH

192 pregleda
EPA

Naučnici su pomoću uređaja koji se može opisati kao ogromna mutilica za koktele u sklopu istraživanja o ponašanju vode u ekstremnim uslovima stvorili novu vrstu nepoznatog leda koji bi mogao postojati na ledenim mesecima Sunčevog sistema. Koristili su proces mlevenja da snažno prodrmaju običan led koji su sa čeličnim loptama smestili u skladište ohlađeni na minus 200 Celzijusovih stepeni. Rezultat su nazvali su amorfni led srednje gustoće” ili MDA, koji je izgledao kao beli prah.Praktično sav led na Zemlji postoji u poznatom kristalnom obliku, no amorfni je najčešći oblik vode u svemiru. Naučnici su dosad pronašli 20 različitih vrsta kristalnog leda i tri vrste amorfnog leda.

„Gotovo sav led u svemiru je amorfan, i to u obliku zvanom amorfni led niske gustine. On se stvara kada se voda kondenzuje na zrncima prašine. Komete su, takođe, amorfni led. Tekućoj su vodi potrebni veoma posebni uslovii kakvi su na Zemlji”, rekao je Kristofer Salcman, profesor hemije na Univerzitety Koledž u Londonu i glavni autor istraživanja objavljenog nedavno u časopisu Science.Istraživači pretpostavljaju da uslovi koje su stvorili u laboratoriji mogu postojati na ledenim mesecima, poput Jupiterove Evrope ili Saturnovog Enkelada. Istraživanje bi moglo dovesti do boljeg razumevanja vode, molekula ključnog za život.

„Činjenica da novi oblik leda ima sličnu gustoću kao tekuća voda je verovatno najvažniji aspekt ovog otkrića”, izjavio je profesor hemije na Univerzitetu Kembridž i koautor studije Angelos Mikaelides.Salcman je naglasio da se postavlja pitanje li li je MDA, zapravo, tekuća voda, samo na niskim temperaturama:MDA pruža priliku da možda napokon shvatimo tekuću vodu i njene mnoge anomalije”.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar