MEĐU IZMEĐU

NOVI MOĆNI ANTIBIOTIK

247 pregleda

Naučnici su pomoću tehnologije veštačke inteligencije uspeli da identifikuju novu, moćnu vrstu antibiotika koji deluje protiv širokog spektra bakterija, uključujući i one koji uzrokuju tuberkulozu.

 Naučnici naglašavaju da je veštačka inteligencija samostalno otkrila novi antibiotik, nazvan halicin. Programi veštačke inteligencije su i do sada korišćeni prilikom otkrivanja novih vrsta antibiotika, ali naučnici tvrde kako je ovog puta tehnologija potpuno samostalno, bez korišćenja prethodno zadatih pretpostavki, došla do otkrića halicina.

Otpornost bakterija na antibiotike poslednjih decenija sve više raste, a stručnjaci strahuju da bi rezistentne infekcije, ako se uskoro ne otkriju novi lekovi, do 2050. godine mogle da odnose i do deset miliona života godišnje, navodi se u članku objavljenom u časopisu Nature. S druge strane, poslednjih godina naučnicima nikako ne polazi za rukom da otkriju i provere nove antibiotike. „Neprekidno pronalazimo iste molekule. Potrebni su nam novi spojevi sa dugačijim mehanizmima delovanja”, ističe mikrobiolog Džim Kolins sa MIT-a.

Kolins i njegove kolege su razvili veštačku neuronsku mrežu, odnosno algoritam po modelu ljudskog mozga koji može da nauči svojstva molekula.

Istraživači su osposobili veštačku inteligenciju da uoči molekule koji blokiraju rast bakterije ešerihije koli, koristeći se registrom od 2335 molekula sa poznatim antibakterijskim delovanjem. U toj bazi podataka bilo je i 300 odobrenih antibiotika, kao i 800 prirodnih proizvoda iz biljnih, životinjskih i mikrobnih izvora. Ekspert za veštačku inteligenciju sa MIT-a, Regina Barzalej naglašava kako je veštačka inteligencija u tom procesu naučila da prepoznaje i nove obrasce nepoznate stručnjacima.

Kada su obučili veštačku inteligenciju, naučnici su joj zadali da pregleda drugu bazu koja sadrži oko 6.000 molekula čiji opseg delovanja još uvek nije u potpunosti istražen. Zatražili su da nađe molekule koje bi mogli da deluju protiv ešerihije koli, a koji ne liče ni na jedan poznati antibiotik. Čim je algoritam predočio svoj izbor, naučnici su za testiranje odabrali oko 100 molekula. Jedan od njih, koji se testira i za lečenje dijabetesa, pokazao se kao moćan antibiotik. Novi antibiotik je nazvan halicin, prema Halu, inteligentnom računaru iz filma „2001: Odiseja u svemiru”.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar