MEĐU IZMEĐU

NOVI ZAGONETNI KIP

426 pregleda
Shutterstock

Naučnici su krajem februara na Uskršnjem ostrvu u Tihom okeanu, u koritu isušene lagune smeštene usred vulkanskog kratera, pronašli još jedan misteriozni kip. Moai su, inače, velike kamene skulpture ljudskih figura i dan-danas se postavlja pitanje ko ih je, kako i zašto isklesao i postavio.Do sada je otkriveno više od 1.000, no verovatno ih ima mnogo više. Iako se stiče utisak da su to isklesane glave od vulkanskog kamena, kako ih vidimo na fotografijama, ovi kipovi imaju torzo, a mnogi su još delimično ili potpuno zakopani.

U proseku, statue dosežu četiri metra visine i teže oko 10 tona. Najveća El Gigantevisoka je 21 metar i teži neverovatnih 200 tona. Većina ih je iz nekog razloga leđima okrenuta prema moru, navodi National Geographic. Najstariji datiraju iz 1300. godine, a najmlađi iz kasnog 16. ili ranog 17. stoleća. Arheološkinja Jo An Van Tilburg, direktorla Projekta statue sa Uskršnjeg ostrva, smatra da su ih izradili Polinežani koji su ovo kopno otkrili oko 1000. godine i razvili napredne društvene, političke i verske sisteme iz kojih su proizašli moai.

Naime, postoji povezanost moaija, naroda Rapa Nui i sličnih monolita pronađenih oko Polinezije. Smatra se da kipovi potiču iz zajedničke religije – čak i ako ne izgledaju uvek slično. Rapa Nui su verovali da njihovi poglavari poreklom od bogova i da će nakon smrti ponovo postati božanstva. Naučnici stoga pretpostavljaju da su verovatno izradili kipove da bi privremeno zadržali duhove predaka. „Lično smatram da su moaiji neka vrsta čuvara u koje su hvatali te duhove i držali na sigurnom da pomažu onima koji su još živi”, rekla je Van Tilburg.

Lokalno stanovništvo i dan-danas smatra statue svetim i izvorom duhovne životne snage, zato ih je protivzakonito dodirivati. Ovaj moai ima veliki za naučna istraživanja. To je jedinstveno otkriće, prvi put da je moai nađen u laguni u krateru Rano Raraku”, saopštila je domorodačka zajednica. Kip je 21. februara našao tim naučnih volontera sa tri čileanska univerziteta koji sarađuju na obnovi močvare u krateru vulkana. Zanimljivo je da je u minulih 200 ili 300 godina laguna bila duboka tri metra, što znači da tamo nijedno ljudsko biće nije moglo postaviti moai. Pogledajte vudeo: https://www.youtube.com/watch?v=JKdzKodQPRQ.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar