MEĐU IZMEĐU

NOVO VODENO ČUDOVIŠTE

1.416 pregleda
EVNautilus/Youtube

Pogledajte kakvo su bizarno stvorenje naučnici sasvim slučajno pronašli u mračnim dubinama Tihog okeana.

Novi video-snimak prikazuje divovsko morsko stvorenje s pipcima neobičnog izgleda, koje tromo pluta u dubinama Tihog okeana, naterao je naučnike da se zapitaju da li je to, zapravo, nova morska vrsta.Tim istraživača uočio je čudnu životinju sa broda E/V Nautilus, koji koristi Ocean Exploration Trust, neprofitna organizacija koja istražuje morske dubine. Kad su slike bizarnog stvorenja došle u fokus, ostali su u čudu.

„Ostao sam bez reči, rekao je jedan od istraživača na brodu, dok je brodsko vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) skeniralo dno okeana približavajući se čudnom prizoru.Nekoliko trenutaka kasnije, naučnici su uočili još jedno čudno stvorenje u blizini, iako nisu mogli da ga snime.S pipcima koji su se protezali 40 santimetara od gotovo 2 metra duge stabljike, i jednim hranidbenim polipom s bodljikavim pipcima koji su obavijali polip poput šiljastih latica, stvorenje je nalikovalo čudnom, slobodno plivajućem cvetu.

Uočeno je 7. jula na 2.994 metara ispod površine okeana, u blizini prethodno neistražene podmorske planine severno od atola Džonston, zapadno od Havaja. Istraživači su isprva mislili da su se susreli sa Solumbellula monocephalus-om, poznatom kao morsko pero, koja je deo vrste Cnidaria što uključuje meduze, hidre i korale. Međutim, jedina poznata viđenja morskih pera pre ovoga dogodila su se u Atlantskom i Indijskom okeanu, pa je moguće da su naleteli na novu vrstu.

Stiv Oskevič, vodeći istraživač i biolog dubokih mora na Univerzitetu u Bostonu, opisao je viđenje kao fascinantno.S vremena na vreme naiđemo na nešto što nismo očekivali, a to su često najmoćnija opažanja. Bližili smo se kraju našeg krstarenja na dnu morskog dna kada smo posmatrali dva [morska pera]. Ono koje smo snimili na videu bilo je masivno, veroatno iste veličine ili veće našeg ROV-a. Kad sam vidio ovu neverovatnu ,morsku olovkuʼ na snimku, znao sam tačno što bi to moglo biti, izjavio je on za Live Science.

Da bi bio siguran, zatražio je mišljenje od biologa na obali, koji su potvrdili da se radi o morskom peru, srodniku korala. Na temelju impresivne veličine, pretpostavio je da je stvorenje prilično staro. (Morska pera dostižu zrelost od pet ili šest godina i mogu živeti duže od decenije). Pre toga Solumbellula monocephalusnikada nije opažena u srednjem Pacifiku, niti ikadauhvaćena. Otkriće se dogodilo nekoliko meseci nakon što su znanstvenici u Španiji imenovali dva nova roda morskih pera: Pseudumbellula i Solumbellula, od kojih će potonji uključiti ovo bizarno stvorenje. Objavljena su u februaru u časopisu Invertebrate Systematics. Stiv Oskevič smatra da su potrebna nova istraživanja da bi se utvrdilo da li je ovo prvi pacifički Solumbellula monocephalus ili nova vrsta u okeanskom basenu.Ovakva otkrića su retka. Pogledajte video-snimak: https://www.youtube.com/watch?v=3HXJtMUmd00&feature=emb_imp_woyt.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar