PANDORINA KUTIJA

NUKLEARNI ARMAGEDON

316 pregleda
Alex Glaser (Youtube)

Pogledajte simulaciju(https://www.youtube.com/watch?v=2jy3JU-ORpo)zastrašujućeg scenarija atomskog holokausta i šta bi moglo dovesti do toga. Posledice su jednostavno nezamislive.

Više od 91 miliona ljudi u Rusiji, SAD i mnogim drugim NATO zemljama moglo bi biti ubijeno ili ozleđeno za tri sata nakon jednog ruskog nuklearnog hica upozorenja”, pokazuje u scenariju iz noćne more zastrašujuća simulacija.Simulacija se zove Plan A, reč je o videu koji je prvi put objavljen na Youtube-u 6. septembra 2019. godine. Istraživači iz Laboratorije za nauku i globalnu sigurnost na Univerzitetu Prinston kreirali tu animaciju koja prikazuje kako bi izgledao nuklearni sukob između Rusije i NATO saveza, koji bi brzo mogao prerasti u globalni nuklearni rat.

Ovaj projekat motivisan je potrebom da se istaknu potencijalno katastrofalne posledice trenutnih američkih i ruskih planova za nuklearni rat. Rizik od nuklearnog rata dramatično je porastao u mivule dve godine, navodi se na veb stranici.

Zastrašujuća, ali i korisna

Dok simulacije ovog tipa mogu biti zastrašujuće, one mogu biti i neverovatno korisne. Vlade ih mogu koristiti za planove za nepredviđene situacije da odgovore na nuklearne katastrofe i napade na najmanje eskalirajući način, a takođe mogu pomoći običnim građanima da nauče kako preživeti nuklearni napad.

Plan A objavljen je zbog napetosti između Rusije i NATO saveznika i dok su Rusija i SAD testirale oružje koje je ranije bilo zabranjeno prema Sporazumu o nuklearnom oružju srednjeg dometa. Ruski rat protiv Ukrajine doveo je Rusiju i NATO u sukob, uz rastuću zabrinutost da bi taj rat mogao dovesti do upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini ili se proširiti u širi, globalni nuklearni sukob.

U scenariju koji je predstavljen u simulaciji konvencionaln rat eskalira u nuklearni rat kada Rusija lansira nuklearni hitac upozorenja” iz baze blizu Kalinjingrada da bi zaustavila NATO napredovanje. Rusija nema politiku bez prvog udara” otkako je od nje odustala 1993. godine. NATO nakon toga odgovara masivnim taktičkim nuklearnim napadom.

SAD već ima taktičko nuklearno oružje, kao što su B61-12 gravitacione bombe, a administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa je njihov razvoj postavila kao prioritet. Rusija, međutim, ima najveći arsenal taktičkog nuklearnog oružja.Ove vrste oružja dizajnirane su za mete na bojnom polju, poput trupa ili zaliha municije, za razliku od nuklearnih projektila dugog ili srednjeg dometa koji se ispaljuju iz jedne zemlje u drugu, s mogućnosšću uništavanja celih gradova.

Prag je pređen, sledi pakao

Simulacija otkriva da jednom kad se pređe nuklearni prag, SAD i Rusija odgovaraju taktičkim nuklearnim oružjem u masovnom i brutalnom napadu. Rusija bi prema simulaciji poslala 300 bojnih glava na ciljeve NATO, uključujući trupe koje napreduju, avione i projektile kratkog dometa. Bila bi to nadmoćna sila koja bi uništila tenkove, utvrđene položaje i vojnike za razliku od ičega dotad viđenog u borbi. Snage podrške i civili koji nisu odmah ubijeni bili bi izloženi pogibeljnom zračenju.

NATO bi na to odgovorio slanjem oko 180 taktičkih nuklearnih projektila na Rusiji putem letelica, u jednako razornom osvetničkom napadu.Simulacija je konstruisana korišćenjem nezavisne analize položaja nuklearnih snaga u zemljama NATO i Rusiji, uključujući dostupnost nuklearnog oružja, njegovu snagu i moguće ciljeve, prema Laboratoriji za nauku i globalnu sigurnost.Taktička faza simulacije pokazuje oko 2,6 miliona žrtava za tri sata od prvog udara. Rusko taktičko nuklearno oružje uništilo bi veliki deo Evrope.

Decenije nuklearne zime

Kao odgovor NATO bi lansirao strateško nuklearno oružje bazirano na podmornicama i u SAD prema ruskim nuklearnim arsenalima, ukupno 600 bojnih glava.Strateško nuklearno oružje ima veći domet, tako da bi Rusija, znajući da je NATO nuklearno oružje krenulo ka njenim skladištima oružja, bacila svu svoju težinu na projektile lansirane iz silosa, sa mobilnih lansera i podmornica. U ovoj fazi bilo bi 3,4 miliona mrtvih za samo 45 minuta!

Nakon prethodnih napada, i Rusija i NATO bi međusobno lansirali bojeve glave na 30 najnaseljenijih gradova u završnoj fazi scenarija, koristeći pet do 10 bojevih glava za svaki grad, zavisno od veličine.U toj završnoj fazi broj žrtava bi se povećao za nezamislivih 85,3 miliona ljudi. U pet sati od početka tog scenarija iz noćne more, ukupan broj žrtava bio bi 34,1 milion mrtvih i 57,4 miliona ozleđenih. Kad se zbroji, to je 91,3 miliona žrtava nuklearnog holokausta ukupno.

Posledice tog sukoba bile bi da je ceo svet pogođen nuklearnom katastrofom u mesecima, godinama i desetlećima koja dolaze. Radioaktivne padavine nastale nuklearnom katastrofom uzrokovale bi velik broj smrti i ozleda. Studije, takođe, sugeririšu da bi se, čak i uz ograničeni nuklearni angažman, Zemljina atmosfera dramatično ohladila, uzrokujući glad, izbegličku krizu, dodatne sukobe i još više smrti.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar