MEĐU IZMEĐU

OBLAKODERI OD BLATA

185 pregleda
Profimedia

Impresivni Menhetn pustinje: Kako je izgrađen drevni grad?

Jemenski grad Šibam je najstarija metropola u svetu koja je koristila vertikalnu konstrukciju.U srcu jemenske doline Hadramauta, drevni oblakoderi od blata se izdižu iznad pustinje predstavljajući svetionik prilagodljivosti na najopasnija okruženja.

Na rubu pustog prostranstva pustinje poznate pod nazivom Prazna četvrt (Rub el Hali), grad Šibamiz XVI veka ostaje najstarija metropola koja je koristila vertikalnu konstrukciju.Britanska istražiteljka Freja Star je tridesetih godina prošlog veka ovaj grad od blata i nekada obaveznu stanicu za začine i tamjan na jugu Arabijskog poluostrva nazvala Menhetn pustinje.

Pogledajte fotografije:

Svaki aspekt strukture Šibama je bio strateški. Smešten na kamenom grebenu i okružen velikom poplavljenom dolinom, nalazi se na uzvišenom položaju koji ga štiti od poplava, ali i održava blizinu primarnog izvora vode i poljoprivrede. Grad je izgrađen na pravouganoj mreži iza zida tvrđave, koji je štitio stanovnike od protivničkih plemena i ponudio visok vidikovac s kojeg bi videli neprijatelja kako se približava.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar