MEĐU IZMEĐU

OBNAVLJA ĆELIJE SRCA

254 pregleda
Shutterstock

Britanski naučnici osmislili su biorazgradivi gel koji će se koristiti u obnovi oštećenja na srčanom mišiću koja uzrokuje srčani udar i time poboljšati zdravstveno stanje miliona ljudi širom sveta koji. Nakon višegodišnjih nastojanja stručnjaci sa Univerziteta u Mančesteru su, uz potporu Britanske fondacije za srce (BHF), stvorili posebnu tvar koja se može ubrizgati u živo srce i ubrizganim ćelijama pomoći da stvore novo tkivo.

Godinama su tražili načine za uvođenje novih ćelija u oštećeni srčani mišić, nastojeći da smanje rizik od zaustavljanja ottkucavanja, ali kada su ćelije ubrizgane neposredno u srce, samo je jedan posto uspeo preživeti.Novoosmišljeni gel ih uspeva održati na okupu dok se ne prime na srčani mišić. Čine ga aminokiseline zvane peptidi, koje su građevni blokovi belančevina. Oni se mogu ubrizgati u srce u obliku tečnosti, a zatim će se peptidi sami ponovo učvrstiti čineći gel kompaktnim. Zahvaljujući tom procesu, ćelije se drže na okupu dok se ne prime za srce.

Naučnici su na miševima dokazali da gel uspeva da podstakne rast normalnog srčanog mišićnog tkiva. U srca životinja ubrizgali su fluorescentni gel, a rezultati su otkrili da se on zadržao na srčanom mišiću dve sedmice. Ehokardiogrami (ultrazvuk srca) i elektrokardiogrami (EKG, meri električnu aktivnost srca) na miševima su potvrdili sigurnost gela. Kada su u gel dodali ljudske ćelije reprogramirane da postanu ćelije srčanog mišića, one su rasle in vitro tri sedmice, a potom su počele spontano kucati.

Za uspešan rezultat od ključne je važnosti opskrba krvlju koja omogućuje da se ubrizgane ćelije razviju u novo tkivo.Da bi dobili više informacija, istraživači planiraju da testiraju gel nakon što miševi dožive srčani udar da bi ustanovili hoće li se tada razvijati novo mišićno tkivo. Studija je predstavljena na konferenciji British Cardiovascular Societyu Mančesteru.Profesor Džejms Liper, pomoćnik direktora Britanske fondacije za srce, kazao je da nova tehnologija koristi prirodna svojstva peptida da potencijalno reši jedan od problema koji je godinama ometao ovu vrstu terapije.Ako se prednosti nove tehnologije pokažu delotvornim i u daljim istraživanjima, a zatim i kod pacijenata, ovakvi bi gelovi mogli postati značajna komponenta budućih tretmana koji će omogućiti popravku štete prouzrokovane srčanim udarima.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar