MEĐU IZMEĐU

OČI IZVELE NA KOPNO

629 pregleda
Oči, a ne noge (NSF)

Jedna od najvećih prekretnica u evoluciji života, pre 385 miliona godina, odigrala se zahvaljujući vidu, a ne hodu!

Upravo to poručuje novo istraživanje na dva univerziteta, Nortvesternu i Klermontu. Životinje nalik krokodilima najpre su opazile lagane obroke na kopnu, a zatim su razvile udove. To je zaključak dvojice naučnika, neurofiziologa Malkolma Makajvera sa Nortvesterna i evolucionog biologa i paleontologa Larsa Šmitca sa Klermonta,

Istovremeno je organ
za vid promenio položaj:
umesto da bude sa strane,
premestio se na vrh glave.

Proučavajući pradavne ostatke, uočili su da su oči utrostručile veličinu pre nego što se dogodio izlazak na kopno. Istovremeno je organ za vid promenio položaj: umesto da bude sa strane, premestio se na vrh glave. Prošireno vidno polje potencijalno je vremenom pospešilo razviće većih mozgova kod ranih kopnenih kičmenjaka, što im je omogućilo da planiraju svoje delanje.

Veće oči u vodi nemaju smisla, jer je vid u ograničen na ono što je životinji ispred nosa. Ali u vazduhu predstavljaju preimućstvo, pogotovo što omogućuju bolje opažanje plena. Ujedno su se uposrile pokrete koji su morali biti brži kada se lovi u vodi.

Na osnovu 59 uzoraka fosila iz vremena pre, za vreme i nakon prelaska na kopno dotični istraživači su izmerili orbite (očne šupljine) i dužinu glave. Iz toga su mogli proceniti veličinu očiju i tela. Šta su otkrili?

Uoči izlaska na kopno oči su, u proseku, bile velike 13 milimetara, a nakon toga su dostigle, čak 36, milimetara. Za toliku promenu trebalo je da prohuji 12 miliona godina.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar