МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОЧУВАТИ МОЗАК УЗ ПЛЕС

Илустрација (CC0 Pixabay)

Плесање, пливање, баштованство омогућавају старијим особама да успоре губитак можданог волумена (сушење мозга), који почиње од шездесете-седамдесете године, указују стручњаци.

 Губљење волумена мозга повезано је са дегенерацијом нервних ћелија, болестима, упалним процесима, нездравим начином живота, али и многим другим факторима, открили су специјалисти Универзитета Колумбија у Њујорку, у оквиру прелиминарне студије, чији ће резултати званично бити представљени на конференцији Америчке академије за неурологију. У истраживању је учествовало 1.557 људи, просечне старости од 75 година. Ниједан од њих није имао деменцију, али је 276 особа имало блага когнитивна оштећења, а 28 одсто је имало АПОЕ ген, који је повезан са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести.

 Научници су прегледали учеснике, тестирали њихово размишљање и памћење, али и постављали питања о дневним и физичким активностима и израчунали колико времена и енергије сваки учесник троши на одређене активности. Јака физичка активност укључује плес, трчање, игре на отвореном, умерена подразумева бициклизам, планинарење, тенис и пливање, а лака гимнастику, баштованство, јахање и куглање. Истраживачи су учеснике поделили у три групе: неактивне, умерено активне (два и по сата благе физичке активности, сат и по умерене или сат интензивне физичке активности недељно) и изузетно активне (око седам сати физичке активности ниског интензитета, четири сата умерене или два сата интензивне физичке активности недељно). Научници су потом свим групама урадили скенер мозга. Показало се да су активнији учесници имали већи волумен мозга.

Узимајући у обзир и факторе као што су пол, узраст, образовање, показало се да најактивнији учесници имају волумен мозга у просеку од око 883 кубних центиметара, а најнеактивнији 871. Разлика у волумену мозга износила је око 1,4 одсто, што је еквивалентно четворогодишњем старењу. Чак и када су истраживачи из резултата искључили људе са оштећењем когнитивних функција, резултат је остао готово непромењен. Истраживачи сматрају да су ови резултати значајни јер показују да уз помоћ физичке активности људи могу да утичу на процес старења.

Напомињу да ова студија не показује да су вежбе спречиле губитак можданог волумена, већ да постоји корелација. Стога, истраживачи препоручују старим особама да посвете довољно времена физичкој активности, чак и ако се у будућности не потврди директна веза између ње и очувања можданог волумена, јер је она свакако корисна и за кардио-васкуларни систем.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар