MEĐU IZMEĐU

ODBEGLA PLANETA LUTA

338 pregleda

Grupa astronoma je nedavno otkrila takvu koja je, što je zanimljivo, iste mase kao Zemlja ili Mars u juri našom galaksijom.

Ako na naš Sunčev sistem gledamo kao na neku svemirsku porodicu gde je Sunce roditelj, a planete deca različita stasa, onda možemo reći da neke od tih planeta ranije nego drugi napuštaju svoj dom – hteli to ili ne.Jednom kad napuste gravitacioni zagrljaj svoje porodice, takva odbegla svemirska tela ceo svoj život provedu jureći tamnim međuzvezdanim prostorom. Astronomi za njih kažu da su odbegla, odnosno nazivaju ih planetama lutalicama (rogue planet). Naučnici smatraju da u ranim danima formiranja zvezdanog sistema neke planete mogu biti izbačene iz gravitacionog zagrljaja svoje zvezde, piše Universe Today.

Naime, u početnom razdoblju formiranja sistema poput Sunčevog sve je haotično. Dolazi do sudara planeta, promena orbite, a gravitaciione interakcije između zvezda i okolnih svemirskih tela mogu lansirati manje planete u daleki svemir da se, kako se kaže, brinu same o sebi.Takve odbegle planete je jako teško uočiti jer ne emituju vlastito svetlo i ne odražavaju ili smanjuju sjaj svoje matične zvezde. Potpuno su tamne i teško ih je razlučiti od okolnog mračnog svemira.

Nedavno je grupa naučnika otkrila takvu odbeglu planetu koja je, što je zanimljivo, iste mase kao Zemlja ili Mars. Svoje saznanje su objavili u radu A terrestrial-mass rogue planet candidate detected in the shortest-timescale microlensing event.Kako su je uočili? Učesnici na projektima OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment) i KMTN (Korean Microlensing Telescope Network)koristili su efekat gravitacionog sočiva. Naime, masivna svemirska tela svojim gravitacionim poljem iskrivljuju vremensko-prostorni kontinuum i tako savijaju putanje svetlosti, slično kao što to čine klasične leće. Da bi ovaj efekat funkcionisao, potrebne su dve stvari: udaljeni izvor svetlosti, obično se radi o zvezdi, i bliži objekat koji je dovoljno masivan da deluje kao sočivo.

U slučaju odbegle planete nazvaneOGLE-2016-BLG-1928, ulogu leće imala je ona sama. Relativno maleni objekat poput planete manje mase ne savija mnogo svetlosti i taj efekt traje relativno kratko. Stoga je ova planeta lutalica delovala kao mikroleća samo 41,5 minuta, zbog čega naučnici nisu uspjeli sakupiti više podataka. No otkrili su ono najvažnije – da je slične veličine kao Zemlja i da našom galaksijom juri posve sama.

 

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar