MEĐU IZMEĐU

ODLAŽU STARENJE KOŽE?

234 pregleda
Getty Images

Korištenjem veštačke inteligencije, američki naučnici identifikovali su dva peptida koji sprečavaju njeno starenje.

Nega kože koja uključuje dve vrste novootkrivenih proteinskih fragmenata mogla bi jednog dana popraviti oštećenja izazvana starenjem. Proteini koji tvore elastičnu mrežu s godinama se sve više oštećuju zbog porasta razine upale u telu i izlaganja ultraljubičastom zračenju sunca. S vremenom to oštećenje uzrokuje da koža gubi elastičnost i postaje naborana.Kako se proteini razgrađuju, otpuštaju male proteinske fragmente nazvane peptidi koji mogu pokrenuti određenu popravku kože. Međutim, oni se obično oslobađaju u nedovoljnim količinama da bi donekle preokrenuli pojavu starenja, kaže MajklŠerat sa britanskog Univerziteta Mančester.

On i kolege upotrebili su vešatčku inteligenciju da predvide koji se peptidi proizvode i kada se proteini razgrađuju u koži. To je pomoglo da identifikuju dva peptida za koje misle da se prirodno pojavljuju u koži kao rezultat oštećenja. Studija je nedavno predstavljena na konferenciji Američke akademije za dermatologiju.Ameirčki nučnici su primenili otkrivene peptide na koži podlaktica osam osoba bele puti od 71 i 84 godine. Tretirana područja bila su prekrivena polimernim flasterom za koji se zna da poboljšava prodiranje peptida.

Nakon što su učesnici nosili flaster 12 dana, naučnici su napravili biopsiju širine tri milimetra s područja na koje su peptidi primenjeni, a i sa drugih područja koja nisu bila izložena peptidima. Otkrili su da su peptidi značajno povećali razine ključnih proteinskih struktura zvanih mikrofibrila bogatih fibrilinom, za koje je poznato da čine kožu elastičnijom, u tretiranoj koži u poređenju s drugim netretiranim područjima. Ispitanici nisu iskusili nikakve štetne učinke lečenja.

Ipak, naučnici nisu zabeležili da li je ostvareno povećanje iznosa proteina u korelaciji s mlađanim izgledom kože, poput smanjenja bora. No, mikrofibrili bogati fibrilinom porasli su na slične količine kao i oni koji se prirodno pojavljuju kod ljudi nekoliko godina mlađih od učesnika, naglasio je Majk Bel iz Walgreens Boots Alliance, britanske zdravstvene kompanije koja je financirala studiju. On dodaje da je plan testirati smanjuju li ti povećani iznosi proteina pojavu bora u novim ispitivanjima koja će uključiti veći broj ispitanika različitog etničkog porekla.

Iako studija podupire ideju da peptidi kože mogu popraviti neka oštećenja, nezavisni stručnjaci ističu da su potrebna dodatna naučna istraživanja da se proceni koliko dugo ti učinci traju. kaže Radža Sivamani iz Integrative Skin Science and Research, jedinice za klinička ispitivanja u Sakramentu (SAD). Dodatna istraživanja bi, takođe, trebalo da ispitaju prenose li se očiti učinci protiv starenja koji se vide na podlaktici na kožu lica.Bel, pak, smatra da bi uvršćenje tih peptida u kozmetičke proizvode za negu kože zahtevalo njihovo svakodnevno korišćenje da se održi ma kakav učinak protiv starenja.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar