MEĐU IZMEĐU

ODUZETI MIŠ PROHODAO

184 pregleda

Dosad su se povrede kičmenog stuba prouzrokovane nesrećama smatrale neizlječivim zbog oštećenja nervnih vlakana aksona, ali sada postoji nada.

Aksoni su zaduženi za prenošenje informacija od mozga do mišića i nazad. U slučaju povrede kičmenog stuba, ta komunikacija se prekida, a s obzirom na činjenicu da se aksoni centralnog nervnog sistema ne mogu obnoviti, rezultat je doživotna paraliza.Ipak, naučnici sa Univerziteta u Bohumu, predvođeni profesorom Ditmarom Fišerom, omogućili su paralizovanom mišu da ponovo hoda tako što su manipulisali s genetički modifikovanim proteinom pod nazivom hyper-interleukin-6.

Tim naučnika je korišćenjem virusa transportovao dizajnirani protein do specifičnih nervnih ćelija motoneurona i oslobodio ga kontrolisano.Na ovaj način tretmaan genetskom terapijom samo nekoliko nervnih ćelija istovremeno je stimulisao aksonalnu regeneraciju različitih nervnih ćelija u mozgu i nekoliko motornih puteva u kičmenom stubu. U konačnici su prethodno paralizovane životinje ponovo prohodale nakon dve do tri sedmice. To nas je veoma iznenadilo u početku jer ranije nije bilo moguće nakon potpune paraplegije”, izjavio je Fišer.

Sada on i njegov tim pokušavaju da optimizuju metodu i dodatno istraže da li protein može biti efikasan i ako se povreda dogodila nekoliko sedmica ranije.Ovo bi moglo biti posebno važno za primjenu kod ljudi. Eksperimenti će pokazati da li će se isti pristup moći primeniti u tretmanu paralizovanih osoba u budućnosti”, dodao je Ditmar Fišer.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar