MEĐU IZMEĐU

OGROMAN KORALNI GREBEN

170 pregleda
Getty Images

Proteže se preko tri kilometra dužine, širok je od 30 do 65, a dubok od 35 do 70 metara dubok, navodi Unesco, dodajući da su neki divovski korali prečnika dva metra.

Naučnici su otkrili divovski, zdrav koralni greben u obliku ruže na više od 30 metara dubine blizu obale Tahitija, što je važno otkriće budući da oni pate od klimatskih promena.To je jedan od najvećih koralnih grebena na svetu koji je na dubini većoj od 30 metara. Bespriekorno stanje koralja u obliku ruže i opseg područja koje pokrivaju čine ovo vrlo neobičnim otkrićem.Greben se proteže preko tri kilometra uzdužno, širok je od 30 do 65, a na dubini jeod 35 do 70 metara.

„Ovo je malo istraženo područje. Ono što dobro poznajemo su područja od nula do 30 metara, objašnjava za AFP Letisija Eduen, morska biološkinja i specijalistkinja za korale,iz francuskog istraživačkog centra CNRS i organizacije za istraživanje okoliša CRIOBE.Ovi korali ne pokazuju znakove stresa ili bolesti, dodala je, dok su korali bliže površini u Francuskoj Polineziji doživeli epizodu izbeljivanja 2019. godine, a često i morske zvezde mogu opustošiti korale proždirući ih.

„Na početku smo programa praćenja za koji se nadamo da će biti dugoročan, da bismo bolje razumeli zašto ovaj koralni greben nije vidljivo stradao od klimatskih promena i kakva je dinamika njegove populacije, zaključila je Letisija Eduen.Znanje o okeanima i dalje je ograničeno, a samo 20 posto morskog dna na našoj planeti je mapirano.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar