MEĐU IZMEĐU

OKEANI TOPLIJI NO IKAD

142 pregleda
Shutterstock

Količina dodatne energije je ove godine bila 145 puta veća od celokupne svetske proizvodnje električne energije.

Svetski okeani su se zakuvali, temperature nastavljaju da rastu. Prošle godine su zabeležene najviše povesti merenja, što je šesti put zaredom. Naučnici navode da je glavni razlog globalno zagrevanje, odnosno klimatske promene.Temperature okeana neumoljivo rastu globalno, što je primarni pokazatelj klimatskih promena uzrokovanih ljudskim delovanjem”, rekao je klimatolog Kevin Trenbert iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Koloradu.

Toplije okeanske vode utiču na stvaranje snažnijih oluja, uragana i ekstremnih padavina, a to povećava rizik od pojave jakih poplava. Zagrejana voda se širi prema severu i jugu i razara grenlandske i antarktičke ledene ploče, što utiče na porast visine mora.Okeani apsorbiraju oko trećinu ugljen-dioksida nastalog ljudskim aktivnostima zbog čega dolazi do zakiseljavanja. Ovaj proces uništava koralne grebene – dom četvrtine svetskog morskog života i izvor hrane za više od 500 miliona ljudi, piše Gardijan”.

Kako se svet zagrevva zbog izgaranja fosilnih goriva, krčenja šuma i drugih aktivnosti, okeani preuzimaju najveći teret dodatne toplote. Već su apsorbovali više od 90% toplote nastale tokom poslednjih 50 godina, štiteći privremeno floru i faunu na kopnu od izrazito visokih temperatura.Količina toplote koju upijaju je ogromna. Prošle godine je gornjih 2.000 metara okeana, gde se događa najveći deo zagrevanja, apsorbirao 14 zetadžula toplote više nego 2020. Za poređenje, svetska godišnja potrošnja energije iznosi približno 0,5 zetadžula. Odnosno, količina dodatne energije u okeanima je ove godine bila 145 puta veća od celokupne svetske proizvodnje električne energije.

Dugotrajno zagrevvanje najviše je izraženo u Atlantskom i Južnom okeanu, iako treba napomenuti da su prošle godine rekordno visoke temperature zabeležene i u Sredozemnom moru.Sve dok ne dođemo do neto nulte emisije stakleničkih gasova, okeani će nastaviti da se zagrrvaju. Nastavićemo da obaramo temperaturne rekorde”, rekao je klimatolog Majkl Man sa Univerziteta Penstejt.Istraživanje pod imenom  Another Record: Ocean Warming Continues through 2021 despite La Niña Conditions objavljeno je u časopisu Advances in Atmospheric Sciences.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar