MEĐU IZMEĐU

OKOZEMALJSKO ČIŠĆENJE

82 pregleda

U niskoj orbiti oko Zemlje sve je više smeća, pa će uskoro započeti poduhvat čišćenja. Na toj visini ima svega, od velikih nefunkcionalnih satelita do delova raketa i drugih manjih fragmenata. Stoga je jasno da svemirski optad postaje problem, zato je osmišljena misija s ciljem čišćenja pomenute orbite pod nazivom End-of-Life.Services By Astroscale (ELSA).

ELSA-dse sastoji od dve letelice, satelita-servisera teškog 175 kilograma i klijentskog satelita teškog 17 kilograma. Serviser je napravljen da na siguran način uklanja otpad iz orbite, a poseduje tehnologiju i magnetni sistem za spajanje. Klijentski satelit je replika svemirskog otpada. Serviser će se konstantno spajati i razdvajati od klijentskog servera u seriji demonstracija i tako pokazati svoju sposobnost da pronađe i spoji se s nefunkcionalnim satelitima i drugim otpadom. Demonstracije uključuju potragu za klijenskim satelitom, inspekciju, dolazak do njega i spajanje.

Poput okeanskog, svemirski otpad je rastući problem jer leti velikom brzinom i može oštetiti druge funkcionalne letelice. Takođe, predstavlja rizik za astronaute u Međunarodnoj svemirskoj stanici.Misija ELSA-dće trajati oko šest meseci, a potom će serviser i klijentski satelit biti usmeren prema Zemljinoj atmosferi da bi sagoreo. Isto će se dogoditi i sa svemirskim otpadom koji će biti transportovan u atmosferu, gde će izgoreti. Ovo je važna misija jer su iskoristive orbite u kojima se nalaze sateliti prilično uske, tako da se ne smeju da budu zakrčene otpadom.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar