MEĐU IZMEĐU

OLOVKA PIŠE PO VAZDUHU

232 pregleda
Monguegile

Kineski naučnici iz laboratorije Hongtuo u Vuhanu osmislili su lasersku olovku kojom se može pisati po vazduhu.Kineski mediji prenose da olovka koristi ultrakratke laserske pulseve da odvoji elektrone od čestica vazduha i pretvori ih u plazmu koja emituje svetlost sa dovoljnom preciznošću da se formiraju reči u vazduhu.„Sa potpuno novom spravom možemo da pišemo po vazduhu bez korišćenja papira i mastila”, rekao je vođa laboratorije koja je razvijala „magičnu olovku”.

Naučnici su objasnili da su koristili trodimenzionalno skeniranje da bi poređali piksele i od njih formirali kineske karaktere, ali nisu do kraja otkrili kako proces funkcioniše.Olovka navodno radi u neverovatno kratkim laserskim rafalima, što je ekvivalentno samo nekoliko kvadriliontina sekunde. U isto vreme, izlazna snaga lasera je skoro nerazumljiva.Olovka može da dostigne milion megavata, što je blizu ukupnoj količini energije koju Sjedinjene Države mogu da proizvedu, navodi „Saut čajna morning post”.

Međutim, pošto su rafali tako kratki, uređaj ne troši ogromnu količinu energije, što ga čini, kažu naučnici, relativno bezbednim za upotrebu.Tim istraživača se nada da bi olovka jednog dana mogla da se koristi u kvantnom računarstvu, snimanju mozga i drugim naprednim tehnologijama. Ili ćemo možda čak videti neku sjajnu novu holografsku tehnologiju.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar