MEĐU IZMEĐU

OMIKRON JE ZARAZNIJI

151 pregleda
Afp

Japanski istraživači utvrdili neverovatne podatke!

Da je omikron zarazniji od prethodnih varijanti, već je dobro poznato. Japanski naučnici su objasnili zašto je to tako. Ova varijanta koronavirusa uspeva da duže preživi na ljudskoj koži i na plastičnim površinama u poređenju s ranijim verzijama, otkrili su japanski istraživači u laboratorijskim testovima.Upravo ta izuzetno visoka stabilnost u okolini”, odnosno visoka zaraznost i izrazita izdržljivost, omogućili su omikronu da zameni deltu kao dominantnu varijantu i da se širi tolikom brzinom.

Na plastičnim površinama prosečno vreme preživljavanja izvornog soja koronavirusa iznosilo je 56 sati, varijante alfa 191,3 sata, varijante beta 156,6 sati, game 59,3 sata i delte 114,0 sati.Japanski istraživači su ustanovili da se na plastičnim površinama omikron zadržava oko 193,5 sati, a rezultate, koji još treba da prođu stručnu recenziju kolega, objavili su na internetskoj stranici bioRxiv.Na uzorcima kože trupa prosečno vreme preživljavanja koronavirusa iznosilo je 8,6 sati kada se radilo o izvornome soju, 19,6 sati za alfa soj, 19,1 sat za betu, 11,0 sati za gama varijantu, 16,8 sati za deltu i, opet najviše – 21,1 sat za omikron.

Sve varijante koronavirusa su u potpunosti inaktivirane s ljudske kože nakon 15 sekundi izlaganja sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Stoga se, zaključuju japanski naučnici, i dalje preporučuje da se u sklopu aktuelne kontrole infekcije nastavi s primenom trenutne prakse higijene ruku dezinficijensima na bazi alkohola, ali i sapunom, u skladu s preporukom Svetske zdravstvene organizacije.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar