МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОНЛАЈН НЕДЕПРЕСИЈА

Shutterstock

Старијим особама које за комуникацију користе модерне технологије меморија мање пропада него онима који је не користе.

У протеклој години због пандемије Zoom апликација имала је рекордaн број корисника, а врхунац популарности доживеле су и друге сличне апликације, преноси CNN. Њихово коришћење порасло је и међу старијом популацијом где има и оних којима је од почетка пандемије технологија једини начин за одржавање односа са блиским људима, па су се научници запитали како коришћење технологије делује на здравље мозга старијих, посебно на памћење.

Студија, коју је спровео Институт за старење и памћење Универзитета у западном Лондону, показала је да апликације попут Zoom-а старијима највише користе јер им смањује шансу за појаву деменције. Редовна комуникација, рекли су истраживачи, свима помаже у одржавању дугорочне меморије, а сад се показало да старијима који за комуницирање често користе модерну технологију и интернет меморија у мањој мери пропада него оним особама које не користе овај вид комуникације.

Студија је проучавала начин комуникације 11.418 мушкараца и жена старијих од 50 година, а одговарали су на питања колико често с породицом и пријатељима комуницирају онлајн, колико телефоном, а колико у четири ока, након чега су решавали тестове меморије у којима су у различитим интервалима имали за задатак да запамте десет речи. Учесници који су с другима комуницирали само на традиционалан начин – лицем у лице, показали су веће пропадање когнитивних способности од оних који су контакте са породицом и пријатељима одржавали помоћу модерних технологија.

„Сада смо по први пут показали утицај колико су различите врсте интеракција битне за дугорочно памћење, и колику корист старије особе имају од тога да традиционалној комуникацији додају и ону модернију, Снори Рансен, који је водио студију. Студија спроведена прошле године показала је да млађе особе које су склоне негативном размишљању имају веће шансе да касније у животу развију разне облике деменције.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар